Kaszás Attila nevét veszi fel a Pajtaszínház

2017 június 04. vasárnap, 8:01
Kiállításokat, zenés estet és pódiumbeszélgetést is rendeznek Viszákon a jövő hét végén.

 Szarvas József, a Nemzeti Színház művésze az MTI-nek elmondta, hogy a Pajtaszínházat egy düledezőfélben lévő pajtából építette fel az őrségi falu portáján. Régebben az álmairól, elképzeléseiről és a “határon átívelő kapcsolatokról” nagyon sokat beszélgetett Kaszás Attilával (1960-2007). A színművész halála után, hosszú mérlegelést követően Szarvas József úgy döntött, hogy megvalósítja a közös terveiket. Jövedelme nagy részét a pajta felépítésére fordította, a családja, barátai és a viszáki emberek összefogásával végül sikerült létrehozni a Pajtaszínházat – emlékezett vissza.
Kaszás Attila

Kaszás Attila

Az elmúlt tíz esztendőben sikerült szakmai, emberi közösséget építeni egy gondolat köré – fogalmazott. Az egykori romos épületet megtöltötték tartalommal: emlékezetesek voltak Berecz András, Dresch Mihály fellépései, a Góbé zenekar pályakezdőként érkezett Viszákra, a Pajtaszínházban Tompos Kátya együtt éneket a Söndörgő együttessel – idézte fel az elmúlt évtized néhány emlékezetes pillanatát. A Kaszás Attila Pajtaszínház a szellemi örökség folyamatos ébrentartását, ápolását jelenti. Izgalmas időszak előtt állnak, a színházban szakmailag, minőségileg átgondolva, a fiatalokat is bevonva folytatják a munkát – tette hozzá a színház alapítója.

A kétnapos programsorozat keretében június 9-én az emlékfánál tartanak megemlékezést. Sibinger Miklós alkotását tíz évvel ezelőtt állították fel a falu központjában, az emlékoszlopra az ötvenes években Viszákról kitelepített három család nevét vésték. A múltidéző program a pajtaszínházban folytatódik, a pódiumbeszélgetés jó alkalom lesz arra, hogy felidézzék az elmúlt tíz év történetét. Mozgalmas időszak volt a falu életében: közösségi terek épültek Viszákon, létrehozták a Kemencekápolnát. Közösségépítő szándékkal megkezdte működést a Tündérkertben mozgalom, melynek célja, hogy a Kárpát-medence kihalófélben lévő őshonos gyümölcsfáit megmentsék.

A nap zárásaként Ferenczi György és a Rackák Gérecz Attila verseiből összeállított műsorral lépnek fel a pajtaszínházban. Másnap  az Örökségünk Kaszás Attila című műsorban neves színművészek, együttesek és a helyi hagyományőrzők lépnek fel.

A névadó esten szerepel Szarvas József, ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei Miklós. A műsorban közreműködik Berecz András, a Góbé zenekar, Gulyás Dénes és növendékei, valamit a viszáki és kékcsei asszonykórusok, Cservék László citera- és Kassai István zongoraművész. A Galériában a Tárt kert közösség, a Kávézóban pedig Simon Attila fotóművész alkotásaiból nyílik kiállítás.
Forrás: MTI, Színház.org