Macskák, Mágnás Miska és Udvaros-koncert is szerepel a Soproni Ünnepi Hetek programjában

2017 június 09. péntek, 12:36

Szabadtéri és színházi koncertek, előadások, valamint kiállítások és gyermekprogramok is szerepelnek a hatvanadik Soproni Ünnepi Hetek programjában, amely június 16-án kezdődik és őszig tart. A programsorozat előtt egy nappal, június 15-én indul a szezon a Fertőrákosi Barlangszínházban, ahol elsőként Elton John-Tim Rice Aida című musicaljét láthatják a nézők.

Sajtótájékoztató a Fertőrákosi Barlangszínházban (fotó: Soproni Petőfi Színház)

Sajtótájékoztató a Fertőrákosi Barlangszínházban (fotó: Soproni Petőfi Színház)

A programokat ismertető szerdai sajtótájékoztatón a szervező Pro Kultúra Nonprofit Kft. igazgató-főrendezője, Pataki András elmondta, hogy az összművészeti fesztivál ezúttal is a FolkFest tánctalálkozóval indul.  Három nap alatt a Fő téren a házigazda soproni táncegyüttesek, valamint mások mellett a győrújbaráti Csobolyó Táncegyüttes és a dunaszerdahelyi Csallóközi Néptáncegyüttes is fellép.

Kóczán Péter kulturális csoportvezető a további programokat részletezve elmondta: a Koncertek a szabadban nevű sorozat keretében június 25-től vasárnaponként 18 órától a Várisi zenepavilon és az Erzsébet-kerti zenepavilon ad helyet különböző műfajokban játszó együtteseknek. A két helyszínen felváltva szerveznek zenés esteket a nyári hétvégéken szeptember 3-ig.

Tündérfesztivál

Tündérfesztivál

Tizedik alkalommal rendezik meg a Tündérfesztivált június 24-én. A Volt Fesztivál ideje alatt a Liszt-teraszon zongoramuzsikát hallhatnak az érdeklődők, emellett mindennap más-más soproni borászat mutatkozik be. A hangszerek mögött Gayer Mátyás, Kónyai Tibor, Pozsár Máté, Szabó Máté, Varga Gábor, Váradi Albert ül majd. Ezeken a napokon délután három órától bábszínházi előadások is várják a legkisebbeket.

Két hangverseny és három kiállítás szerepel a programsorozatban. Június 23-án Kodály-emlékkoncertet tart a Kórus Spontánusz, Árvayné Nezvald Anett hegedűs és Horváth Ábel zongorista közreműködésével. Másnap pedig a fertőrákosi barlangszínházban Egy kis éji zene címmel Kóczán Péter vezetésével a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar tagjai mutatják be produkciójukat, amelyben Mozart-, Mascagni- és Bartók-művek szerepelnek.

A Liszt-központ Munkácsy termében nyílik június 16-án a Volt Art csoportos kiállítás, amelyen a Volt fesztiválhoz kapcsolódó művészek alkotásait állítják ki. A tárlathoz csatlakozva Sopronban is bemutatják a Sohavégetnemérős történetek Wellhellóra című fotókiállítást. A Festőteremben június 21-én nyílik Baksai 60 címmel, az idén hatvanéves Baksai József festőművész tárlata. Mennyek királynéja címmel pedig Nagyboldogasszony napi Szűz Mária kiállítás lesz a Liszt Központban augusztus 7. és 21. között. A kiállított műalkotások a világ minden tájáról, jelentős részben ismert Mária-kegyhelyekről származnak.

Madách Színház: Macskák

Madách Színház: Macskák

A Soproni Ünnepi Heteket 1932-ben rendezték meg első alkalommal. A Fertőrákosi Barlangszínházban szeptember végéig 32 előadásnapon 17 produkciót láthat a közönség. Az Aida című musicalt hat lakalommal adják elő, a magyar felmenőkkel is bíró belga Stéphanie Schlesser, valamint Füredi Nikolett, Vastag Tamás és Szomor György főszereplésével, Pataki András rendezésében. A produkció létrehozásában mintegy százan vesznek részt, a népszerű slágerek zenekaros kísérettel szólalnak meg. Hétvégenként mások mellett a Madách Színház Macskák című musicaljét, az Operettszínház Abigél és Mágnás Miska című előadásait, a Pesti Magyar Színház A muzsika hangja és a Van, aki forrón szereti című darabját, a Játékszínből pedig A szőke ciklon című darabot mutatják be.

Verdi Nabuccóját olasz nyelven a Kassai Állami Opera viszi el Fertőrákosra, a Cigányprímás című operettet pedig magyar és német nyelven lehet megtekinteni a Soproni Petőfi Színház és az Operettvilág Együttes produkciójaként. Július végén a Gyöngyhajú lány balladája című táncos darab lesz látható az Omega együttes dalaira építve. Az Experidance és a 100 Tagú Cigányzenekar szólistái A fergeteges című estjükkel mutatkoznak be a barlangszínházban, ahol fellép Udvaros Dorottya, Hernádi Judit és Demjén Ferenc is. A Queen életműve előtt pedig a Budapest Jazz Orchestra, Wolf Kati, Csordás Levente és Kocsis Tibor tiszteleg.

A Páneurópai Piknik évfordulóján, augusztus 19-én Bolero címmel ünnepi hangversenyt tartanak a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar közreműködésével. A szezonzáró előadás szeptember 30-án lesz, amikor a nemzetközi dzsesszélet egyik nagy sztárja, Stanley Jordan lép fel Christian Galvez basszusgitárossal, valamint Horváth Kornél és Dörnyei Gábor dobosokkal. A négy művész az amerikai, a brazil, az afro és az európai zenekultúrából merítve ad koncertet.

Forrás: MTI, Színház.org