Októberben Tajvanra utazik a Griff Bábszínház

2017 június 09. péntek, 13:31

Az elmúlt időszakot Szűcs István igazgató értékelte a társulat szerdai évadzáró ülésén.

Fotó: Griff Bábszínház

Fotó: Griff Bábszínház

Az igazgató összegzés szerint az elmúlt évben valamennyi bábjátékot magas színvonalon állítottak színpadra, témaválasztásban, bábtechnikában és az előadások megvalósításában is sokszínű, színvonalas előadásokat mutatott be a Griff Bábszínház. A korábbi évhez képest mintegy 15 százalékkal emelkedett a az előadások és ezzel párhuzamosan a nézők száma: a 2016/2017-es évadban 330 előadást játszottak, a produkciókon összesen 35 ezer néző vett részt. Az előadásokra 4862 bérletet váltottak, hatszázzal többet, mint egy évvel korábban – ismertette Szűcs István.  Kitért arra is, hogy az évad elején felújították a bábszínház fogadótereit, hogy “gyermekbarát” környezetben fogadhassák a fiatal nézőket.

A 2017/2018-as évadban is más-más előadással várják az óvodás és az iskolás korosztályt. Lesznek majd “vándorbérletes” előadások is, amelyeket a helyi környezethez, lehetőségekhez igazodva mutatnak be – erről már Bartal Kiss Rita művészeti vezető beszélt az MTI-nek.

A műsorra tűzött bábelőadások közt lesz klasszikus mese, a Jancsi és Juliskát Grimm meséje alapján állítják színpadra. A következő évadban a zalaegerszegi gyermekeknek is bemutatják Darvasi László története alapján készült, A 3 emeletes Mesekönyv című bábjátékot. Az előadás Tóth Mátyás vizsgaelőadása volt, az előadás koprodukcióban készült a Színművészeti Egyetemmel – mondta el Bartal Kiss Rita. Beszélt arról is, hogy az Ezüst cipőben jár a hold című előadás a karácsonyi hangulatot idézi. Az elmúlt évadban vidéki tájelőadáson játszották a Szemenszedett mesét, idén pedig a zalaegerszegi színházban az óvodásoknak mutatják majd be.

Fotó: Griff Bábszínház

Fotó: Griff Bábszínház

Hozzáfűzte: az Ide-oda című előadás témája gyermekbarátság, amely az óvodás és az iskolás korosztály száma is egyaránt izgalmas témát vet fel. A csoportdinamikának egy “mesei leképezése”, amely arról szól, hogy a gyerekek milyen szempontok alapján választanak barátokat. A próbafolyamat workshoppal indul, a színészek két hétig dolgoznak a tervezővel, a dramaturggal, a rendezővel. Az előadást drámapedagógiai foglalkozáson is feldolgozzák – magyarázta Bartal Kis Rita.

Beszámolt arról is, hogy október végén Tajvanra utazik a társulat. Tajpejben, a fővárosban a csecsemőszínházról tartanak konferenciát: Bartal Kis Rita előadásában a babaszínházi programról beszél, emellett rendezői, tervezői és zenei workshoppot is tartanak. A társulat a Pötty és a Piroskaland című előadást mutatja majd be. A két produkciót az Aprók színháza elnevezésű program keretében az elmúlt évadban mutatták be Zalaegerszegen, az előadást féléves korosztálytól ajánlották.

Forrás: MTI, Színház.org