A Pál utcai fiúk – Keszég László rendezése készül Székesfehérváron

2017 június 16. péntek, 9:30

A zenés darabot szeptemberben mutatják be a Vörösmarty Színház Nagyszínpadán.

Vörösmarty Színház: A Pál utcai fiúk - próba

Vörösmarty Színház: A Pál utcai fiúk – próba

Ajánló a darab elé:

Molnár Ferenc szívbemarkoló regényéből Grecsó Krisztián készített új színpadi változatot, a dalok a Dés−Geszti szerzőpáros remekművei. A Pál utcai fiúk a sajátunk, egy olyan érzékeny történet, melynek zenés változata tartalmas kikapcsolódást ígér az egész családnak, hiszen a fiatalokat és a felnőtteket is egyaránt megszólítja és magával ragadja.

Vörösmarty Színház: A Pál utcai fiúk - próba

Vörösmarty Színház: A Pál utcai fiúk – próba

Molnár Ferenc alkotása fiatalokat és felnőtteket egyaránt megszólít: a grund, az „einstandolás”, a vörösingesek, Nemecsek mindenki számára ismert fogalmak, közös gondolkodásunk részei. A Pál utcai fiúk nemcsak Magyarországon az egyik legolvasottabb és legnépszerűbb történet, hanem külföldön is az egyik legismertebb magyar regény, számtalan nyelvre lefordították, és a máig tartó nemzetközi népszerűsége töretlen.

Vörösmarty Színház: A Pál utcai fiúk - próba

Vörösmarty Színház: A Pál utcai fiúk – próba

A próbákról:

Az olvasópróba elején Szikora János igazgató köszöntötte A Pál utcai fiúk csapatát, és kihangsúlyozta, hogy ezzel a darabbal foglalkozni nagyon hálás feladat, hiszen a fiatalságról, a közép-európai létről szól, azt a fajta kegyetlenséget mutatja meg, amelyet csak a gyerekek tudnak egymással szemben elkövetni.

Keszég László / Vörösmarty Színház: A Pál utcai fiúk - próba

Keszég László / Vörösmarty Színház: A Pál utcai fiúk – próba

Keszég László rendező arról beszélt, hol tartanak a próbafolyamatban: „Már túl vagyunk az első fázison, látjuk a fényt az alagút végén. Tehetséges fiatalokkal dolgozunk, de máshogy kell kalibrálni a próbákat, mert több időt igényel a kommunikáció, az instruálás, hiszen nem tapasztalt színészekkel dolgozunk.” Hozzátette, hogy nagyon szeret zenés darabot rendezni, „a műfaji sajátosságok csak látszólagosan kötik meg az ember kezét, adott esetben az is le van írva, és arra is vannak hangok a zeneszerző részéről, hogy megemelik a kést és lesújtanak. Sokkal láthatóbb és szélesebb az a rétege egy jól megírt zenés darabnak, amit nem lehet megkerülni, így máshová kell átrakni az egyéni hangsúlyokat. Lehet réseket találni, ahol egyéni ízekkel lehet színesíteni az előadást, és ha megvannak ezek a rések, akkor szép dolgok születhetnek. Zenés darabot rendezni az ellentmondások egységének egy vegytiszta megnyilvánulási formája.”

Vörösmarty Színház: A Pál utcai fiúk - próba

Vörösmarty Színház: A Pál utcai fiúk – próba

A főbb szerepekben Sághy Tamás, Fekete Gábor, Hajdu Péter István, Brasch Bence, Kator Bálint és Csabai Csongor látható. A díszletet Árvai György, a jemezeket Szűcs Edit tervezte. A koreográfus Gergye Krisztián, rendező Keszég László. A bemutatót szeptember 16-án tartják.