Bábmúzeumot hoz létre a debreceni Vojtina Bábszínház

2017 június 18. vasárnap, 14:22

A debreceni bábszínház a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon  fejezi be vasárnap az idei évadot.
Asbóth Anikó igazgató, művészeti vezető az évadzáró társulati ülésen.elmondta: a Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála című vásári bábjátékot, illetve a Só című zenés mesejátékot mutatják be a Nagyerdőben, de láthatja majd a közönség a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput társulatának az Égig érő fa című produkcióját is.

Fotó: Vojtina Bábszínház

Fotó: Vojtina Bábszínház

Beszámolt arról is, hogy az évadban minden korábbinál több, 555 előadást tartottak, amit több mint negyvenezren láttak. Hat új bemutatójuk volt, 17 osztálytermi előadást tartottak és 26 vendégjátékot fogadtak. Pályázati forrásokból teremtették meg a lehetőségét, hogy 1600 hátrányos helyzetű gyerek is megtekinthette az előadásaikat – fűzte hozzá.

Az évad során hat fesztiválon vettek részt, a debreceni bábosok ellátogattak egyebek mellett Kecskemétre, Kolozsvárra, Budapestre, Sepsiszentgyörgyre, Egerbe, Győrbe, Kaposvárra és Nagyváradra is, sikerrel szerepeltek a farsangi Maskarádén és a Deszka fesztivál keretében rendezett Gördeszkán.

Láposi Terka, a Vojtina játszószínházának művészeti vezetője hozzátette: a játszószínházi foglalkozásokon csaknem tízezer, főként óvodás korú gyerek, illetve több mint kétezer pedagógus vett részt.

Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere elismerően szólt a színház működéséről, amely egyszerre “stabil és innovatív” és fontos tényezője a város kulturális életének. Bejelentette: a Vojtina Bábszínház épületében két lakást megvásárol az önkormányzat, ahol bábmúzeumot alakítanak ki, s ott helyezik majd el Kemény Henrik bábművész hagyatékát.

Forrás: MTI, Színház.org

 
 

Kapcsolódó anyagok