Ezüstbojtár – A PG Csoporttal közös zenés ősbemutatót tart a debreceni színház

2017 június 20. kedd, 11:03

A Nagyerdei Szabadtéri Játékokon lesz a János Vitéz alapján készült zenés mű, az Ezüstbojtár ősbemutatója. A darabot a debreceni Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok koprodukciójában mutatják be június 22-én.

PG Csoport

PG Csoport

A Jantyik Zsolt és Debrecen egyik legnépszerűbb zenekara, a PG Csoport által írt, valamint Petőfi Sándor János vitéze előtt tisztelgő Ezüstbojtár című kortárs magyar zenés játék – az Esztergomi Várszínházban 2016-ban bemutatott koncert-verziót követően – teljes, nagyszínpadra alkalmazott változatban, Fekete Péter rendezésében Magyarországon első ízben a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon lesz látható.

Jantyik Zsolt Artisjus- és eMeRTon-díjas szövegíró-zeneszerző Petőfi Sándor János vitéz című műve alapján írta meg Kukoricza Jancsi “mai” történetét, komoly gondolatokkal, de sok humorral és még több érzelemmel. Ehhez a nagyszerű könyvhöz, verses meséhez készített a PG Csoport dalokat és egy dupla CD-t olyan közreműködőkkel, mint a Kaláka együttes, Ferenczi György és Apáti Ádám (Rackajam), Christian Paccoud francia tangóharmonikás, felvételről pedig egykori zenésztársuk, Halmos Béla prímás, népzenekutató. A történetből és zenei anyagából készül az Ezüstbojtár vadonatúj, egész estés zenés színpadi változata.

Mészáros Ibolya

Mészáros Ibolya

Gemza Péter, a Csokonai Nemzeti Színház művészeti vezetője fontosnak nevezte, hogy olyan ősbemutatók kerülnek a szabadtéri színház nyári, majd ősztől a Csokonai Színház repertoárjába, amelyek helyi értékekre épülnek. Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője emlékezetett: tavaly a Kőműves Kelemen című rockballada bemutatójával kezdődött az együttműködés.  Fontos üzenete ennek az együttműködésnek, hogy olyan klasszikus történetek kerülnek fókuszba, amelyek ma is erkölcsi tanulságokat közvetítenek. Az Ezüstbojtár, amely a János Vitéz modern feldolgozása, ilyen alkotás – mondta. Bejelentette: az iskolák javaslatai alapján több gyerek ingyen tekintheti meg a darabot.

A mai világról szól ez a zenés játék – mondta Jantyik Zsolt szövegíró-zeneszerző. A PG Csoport alkotója kiemelte: az Ezüstbojtár írásakor döbbent rá, hogy több mint 170 év telt el az eredeti mű megírása óta, de “nem változott semmi”. Mészáros Ibolya, a Csokonai Színház színművésze kiemelte: rendkívül inspiráló a közös munka a PG Csoport tagjaival. Az előadásban a Mesélőt Horányi László alakítja, az Ezüstbojtár zenei anyag és előadás állandó közreműködője

Forrás: MTI, Csokonai Színház, Színház.org