Székhelyi József, Csányi Sándor, Tenki Réka előadásai a szegedi városháza udvarán

2017 június 22. csütörtök, 15:25

Az Akropolisz Táncszínház jubileumi bemutatójával szombaton elkezdődik a nyári kulturális programok sorozata a szegedi városháza udvarán.

Kozma József, a szegedi közgyűlés kulturális bizottságának elnöke a sorozatot bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón felidézte, először 1970-ben Vaszy Viktor kezdeményezésére szerveztek komolyzenei koncerteket a városháza neobarokk épületének udvarán. Azóta hagyomány, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok nagyszabású produkciói mellett itt is igényes programokat kínálnak a nézőknek.

Székhelyi József, Pál Tamás / Veres 1 Színház: Szép jó estét, Mr. Green!

Székhelyi József, Pál Tamás / Veres 1 Színház: Szép jó estét, Mr. Green!

Július 7-én Jeff Baron 22 nyelvre lefordított, világsikert arató Szép jó estét, Mr. Green! című vígjátékával indul a Nyári színházi esték sorozata. A Veres 1 Színház produkciójában Székhelyi József és Pál Tamás látható. Három nappal később Varsányi Anna Hangulatjelentés – Hangulatvilágítás című műve kerül színpadra, a darabban a közönség Járai Mátét és Szilágyi Annamáriát láthatja.

Július 12-én Csányi Sándor érkezik önálló estjével a városháza udvarára, melyben arra keresi a választ, miért ne próbáljuk megérteni a nőket. Másnap Péterfy-Novák Éva önéletrajzi ihletésű, súlyosan beteg gyermekével töltött hét évét feldolgozó könyvének színpadi változatát mutatják be. Az Egyasszony című monodrámát Tenki Réka alakítja.

Július 20-án kezdődnek a Kávéházi esték az Idősek közösségi központja szervezésében. Elsőként a Molnár Dixieland Band, az ország egyik legrégebbi vidéki dzsesszformációja koncertezik, majd francia sanzonok csendülnek föl Bardóczy Attila és Siménfalvi Ágota tolmácsolásában. Július 22-én Szeged híres prímása, Fehér Poldi alakját idézik meg a Rajkó zenekar közreműködésével, a programot pedig a Parlando énekegyüttes műsora zárja.

Július 28-án hosszú idő után újra közösen koncertezik Szekeres Adrienn és László Boldizsár, akik pályájuk elején egy énektanárhoz, Sík Olgához jártak. Augusztus első napján az 2010-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóiból és korábbi növendékeiből alakult Anima Musicae Kamarazenekar muzsikál Szegeden.

A városházi nyári koncertek visszatérő vendége a szegedi Fool Moon Vokálegyüttes, amely idén ünnepli alapításának tizenötödik évfordulóját. A jubileum alkalmából a közönség újra találkozhat az együttes régi tagjával, Czutor Ignáccal és megismerheti a formációhoz csatlakozó új énekest, Vavra Bencét is. A programsorozat augusztus 6-án Orosz Zoltán harmonikaművész Dallam és szenvedély című műfajilag is változatos estje zárja.

Forrás: MTI, Színház.org