Mátyás Irén-emlékdíj – Idén Horváth Illést ismerik el

2017 június 23. péntek, 7:14

Mátyás Katalin az egykori zsámbéki igazgató-elnök, Mátyás Irén testvére díjat alapított…… amellyel minden évben az előző évad legkiválóbb művészeti teljesítményét kívánják elismerni a névadó szellemiségét követve.

Szálinger Balázs – Horváth Illés- Köztársaság

Az első díjat 2016. június 4-én a Mátyás Irén emléknapon adták át. Az első díjazott Hegymegi Máté volt a 2015-ös Kohlhaas rendezéséért, amit később több szakmai díjjal is jutalmaztak.

A 2016-os évad díjazottja a Köztársaság rendezéséért Horváth Illés. A tavaly rendkívüli sikerrel játszott, majd Budapesten is bemutatott darab idén nyáron visszatér születése helyszínére, a Bázisra. Augusztus 19-20-án 20.00-kor újraélhető, hogy hogyan lesz valakiből diktátor.

A díjat Mátyás Katalin és Árkosi Árpád adja át, június 25-én 20 órakor, a zsámbéki Művelődési Házban, ahol Bereményi Géza: Irén levele c. művét mutatják be.

Bereményi Géza a kortárs magyar kultúra egyik legnépszerűbb, legszínesebb egyénisége. Sokoldalú és nehezen beskatulyázható alkotó, aki minden irodalmi műfajt kipróbált. Az Irén levele Bereményi Géza Legendárium c. családregényében jelent meg 1978-ban. Irén csak egy levelet ír a testvérének, de közben elmeséli az életét. Látjuk a visegrádi SZOT üdülőt a sálat kötögető szobatársnőkkel, a gyömrői ház kertjében hallgatózó ismerőst, az árnyékos presszó törzsvendégeit, érezzük a 70-es évek sűrű hangulatát. (Ezek a történetek köszönnek vissza a szerző és Cseh Tamás Levél nővéremnek c. lemezéről.)

Horváth Illés

Horváth Illés

Az előadásban Újhelyi Kinga Jászai-díjas színművész alakítja Vetró Irént, aki a Bereményi – Cseh Tamás dalokból már mindannyiunk közeli ismerőse. A produkció másik fellépője, Pál Hunor több karaktert is megformál: egyszerre groteszk és virtuóz, ahogyan időnként belép a történetbe és jelen idejűvé varázsolja Irén visszaemlékezéseit.

Író: Bereményi Géza
Szereplők: Újhelyi Kinga Jászai Mari-díjas, Pál Hunor
Zeneszerző: Horváth Károly
Zenei vezető: Gáspár Álmos
Dalszövegek Bereményi Géza írása alapján: Újhelyi Kinga
Koreográfus: Katona Gábor
Dramaturg, rendező: Lőrincz Zsuzsa

Jegyrendelés:
E-mail: info@zsambekinfo.hu // Telefon: 23 342 318 // FB belső üzenetben: Zsámbéki Színházi Bázis