“Itt él az öncenzúra” – Macedóniában vendégszerepelt a Griff Bábszínház

2017 június 25. vasárnap, 18:08

A napokban Macedónia fővárosában, Szkopjében vendégszerepelt a Griff Bábszínház, a Pötty című babaszínházi produkcióval.

Griff Bábszínház / Pötty

Griff Bábszínház / Pötty

Fellépésük egyben a térség első babaszínházi előadását is jelentette, hiszen a 3 év alatti korosztályt megszólító színházi élmény azon a tájon eleddig ismeretlen volt. A Griff társulata mellett horvát, bolgár és izlandi csoportok vettek részt a fesztivál programjában, a helyi erőket két társulat képviselte. Az egerszegi csapat két alkalommal mutatta be a Pöttyöt, a Macedon Opera és Balett színpadán.

– A fesztivál viszonylag újkeletű, s a mi babaszínházi előadásunk volt Macedóniában az első ilyen jellegű fellépés, nagy örömmel és szeretettel fogadtak bennünket -mondta Szűcs István, a Griff Bábszínház igazgatója.

Macedóniában a Griff Bábszínház / Pötty

Macedóniában a Griff Bábszínház / Pötty

A fesztivál további, bátor tettnek számító különlegességgel is szolgált, a vendéglátó társulat ugyanis egy kamaszoknak szóló társadalmi drámát mutatott be, amire szintén nem volt még példa.

– Nagyon izgultak, tartottak a hatóságok, hivatalok reakciójától. Macedóniában él az öncenzúra, a művészek alaposan meggondolják, hogy mit vigyenek színpadra. A hivatalos fórumok leginkább a macedón nép dicsőségéről és Nagy Sándor tetteiről szóló opusokat fogadják tetszéssel, az általuk bemutatott bábdarab viszont a szkopjei fiatalok életének nehézségeibe kínált bepillantást. A megkövesedett társadalmi korlátokat feszegette, s a vége sem volt happy andmesélte a direktor a Zaol.hu-nak.

Griff Bábszínház / Pötty

Griff Bábszínház / Pötty

A Griff a nyári pihenőt követően augusztus 22-én tartja évadnyitó társulati ülését, s azon nyomban elkezdődnek a Jancsi és Juliska próbái is.

További részletek itt.