Bemutatják Korognai Károly új zenés darabját, a Lúdas Matyit

2017 július 08. szombat, 11:37

Szilágyi Annamária a tragikus hirtelenséggel elhunyt Korognai Károly elképzeléseit tiszteletben tartva fejezte be a munkát Zsombón.

Lúdas Matyi (fotó: szegedma.hu)

Lúdas Matyi (fotó: szegedma.hu)

Június 4-én tragikus hirtelenséggel hunyt el Korognai Károly, a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok volt igazgatója, a mű szövegírója és rendezője. Kollégái, barátai úgy döntöttek, nem marad el az ősbemutató július 7-én, a művész munkáját befejezve tisztelegnek emléke előtt.

„Nem lehet pótolni. Sajátos személyiség volt a makacsságával, jóindulatával. Mióta átvettem a rendezést, próbáljuk az ő elképzeléseinek megfelelően befejezni a darabot” – fogalmazott Korognai Károlyról Szilágyi Annamária színművész, rendező, aki befejezi a Zsombói Szabadtéri Színpadon a Lúdas Matyi című musical rendezését. „Látszik minden nap a próbákon, hogy valaki hiányzik a sorból. S a nap végén nem olyan vidám a társaság, mint amilyen tavaly volt” – állítja Hajdu Lajos, a Zsombói Szabadtéri Színpad főszervezője.

Lúdas Matyi (fotó: szegedma.hu)

Lúdas Matyi (fotó: szegedma.hu)

„Különleges előadás lesz, mert zenés darab, Látó Richárd a zeneszerző. Több szereplővel álmodta meg Korognai Karcsi az előadást, így Döbrögiéknek lesz lányuk, az ispán alattvalói, Répa, Retek, Mogyoró is megjelennek” – magyarázta Szilágyi Annamária. Azonban megmarad a mese alapmondata: „háromszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza!” Elárulta azt is, minden megfelelően halad, habár az összes technikai nehézség – Murphy törvénye szerint – most is a főpróbahát elején merült fel, de péntekre ezekből már semmit sem észlelhetnek a nézők.

„Nagyon sokan kedvelték Zsombón, beilleszkedett a falu képébe. Úgy szólították: művész úr. Ha valaki egy társaságban egy jó történetet mondott, azt tanácsolták neki: keresd meg Karcsit, ő jól megírja! Az 55 novellájában rengeteg ilyen helyi történetet van. Sok emberrel találkoztam, akik most sem értik, miért tette ezt” – mondta Hajdu Lajos. Jövőre a Hegedűs a háztetőnt akarta megrendezni. Ez azonban mindörökké terv marad.

Forrás: szegedma.hu