ALLEZ! (HEPP!) – Kazah rendező dolgozik az Y Csoporttal Zsámbékon

2017 július 29. szombat, 7:00

Az előadás egy különleges nemzetközi színházi workshop keretében jön létre a Zsámbéki Színházi Bázison a fiatal, magyar művészeket tömörítő Y Csoport és Gulnaz Balpeisova, kazah származású orosz rendezőnő közös munkájaként.

Y Csoport

Y Csoport

Alekszandr Ivanovics Kuprin (1870-1938), az orosz realizmus neves képviselője 1897-ben írta meg híres elbeszélését, az „Allez”-t. Főhőse Nora, a lovas akrobata, aki egy vándorcirkuszban nő föl, és felnőttként maga is a cirkusz előadásainak résztvevője lesz. Az első szó, amit gyermekként megjegyez, az „Allez!”, mely klasszikus cirkuszi vezényszó, jelentése: “előre!”. Amikor megismerkedik a náluk vendégszereplő bohóccal, Menottival, azonnal beleszeret. A híresség kezdetben viszonozza Nora szerelmét, ám később elutasítóvá, és kicsapongóvá válik. Miután Nora rajtakapja őt, tehetetlenül próbálja visszahozni a szerelmet életükbe és leszámolni vetélytársnőivel, Menottitól azonban csak gúnyos mosolyokat kap viszonzásul. Nora végül kétségbeesésében felmászik az ablakpárkányra, és — miközben az életben utoljára kiadja a vezényszót: „Allez!” – kiveti magát az ablakon.

Kuprin műve tűnődés a szerelem természetéről, annak különböző alakváltozásairól, a test és a lélek állandó konfliktusáról egy olyan egyedi világgal és szabályrendszerrel rendelkező környezetben, mint a cirkusz világa.

Gulnaz Balpeisova

Gulnaz Balpeisova

Az alkotókról:

Gulnaz Balpeisova kazah származású alkotó, aki 2016 szeptembere óta a Vakhtangov Színház rendezője és színésznője. Gulnaz olyan orosz színházi hagyományokon nevelkedett, melyek a magyarországi színészoktatásban sem teljesen ismeretlenek: Sztanyiszlavszkij, Mejerhold vagy Mihail Csehov neve, tanításaik, gondolataik alapját képezik a magyarországi egyetemek, színi stúdiók oktatási rendszerének.

Az Y-csoport egy Budapesten működő, fiatal színházi alkotókból álló társulat. Olyan azonos generációhoz tartozó fiatalok közössége, akik arra vállalkoztak, hogy függetlenül, önerőből fogalmazzák meg magukat és találják meg saját színházi nyelvüket. Az Y Csoport jogi lebonyolítója a Pro Progressione Kulturális Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság.

A csapat tagjai közül négyen (Fábián Szabolcs,Kazári András, Hajmási Dávid és Móga Piroska) a Kaposvári Egyetem diákjaként, már az egyetemi éveik alatt megismerkedhettek az orosz színházművészettel, és tanulhattak többek között Viktor Rizsakovtól, aki egy kéthetes nyári kurzus erejéig Kaposváron járt.

ALLEZ! (HEPP!) - próba

ALLEZ! (HEPP!) – próba

ALLEZ! (HEPP!)

Szereplők:
Bognár Anita, Király Orsolya, Móga Piroska,
F
ábián Szabolcs, Hajmási Dávid, Kazári András
Díszlet és fény: Hankó János
Jelmez: Jeli Luca Sára
Rendezőasszisztens: Efstratiadu Zoé, Balogh Zsuzsanna
Rendező: Gulnaz Balpeisova

2017. augusztus 4, 20:00 óra // Műemlék Rakétabázis