Sopron: Reviczky Gábor is játszik a Hyppolit, a lakájban

2017 július 30. vasárnap, 15:18

Pályafutása alatt immár másodszor bújhat Schneider Mátyás bőrébe Reviczky Gábor, ezúttal a Soproni Petőfi Színház következő évadában. A Hyppolit, a lakáj című zenés vígjáték próbáit augusztus végén már elkezdi a stáb.

Reviczky Gábor (fotó: Zsigmond László)

Reviczky Gábor (fotó: Zsigmond László)

Reviczky Gábor még ugyan forgat A mi kis falunk című népszerű televíziós sorozat szereplőivel, de készül arra, hogy augusztusban elkezdje a Hyppolit, a lakáj próbáit. A Soproni Petőfi Színház és a Pesti Magyar Színház koprodukciójának rendezője Eperjes Károly, aki néhány éve Békéscsabán már színpadra állította a darabot. Abban az előadásban is Reviczky Gábor alakította Schneider Mátyást, akinek figuráját a filmen Kabos Gyula tette felejthetetlenné. Reviczky azonban nem szeretné utánozni a nagy magyar komédiást, hanem azt akarja megmutatni, milyen az ő olvasatában a hirtelen meggazdagodott és felkapaszkodott kisember, akinek a lakájával is meggyűlik a baja.

A 68 éves színművész úgy érkezik Sopronba, hogy több rekord részese is lehetett hosszú és gazdag pályafutása alatt. Kultuszfilmek, sorozatok (Família Kft., Pasik) sztárja lett. Az internetről legtöbbet letöltött magyar mozi a Zimmer Feri első része volt, utána az Üvegtigris három epizódja következett. Abban is egyedülálló, hogy A dzsungel könyvében a hazai ősbemutató óta ő játszhatta el legtöbbször Balut az elmúlt évtizedekben.

Számtalan emlékezetes színpadi alakítás fűződik a nevéhez. Ezek közül nagyon szerette Tevjét – a Vígszínházban játszhatta el a Hegedűs a háztetőn főszerepét –, az Éjjeli menedékhelyben Lukát formálta meg Veszprémben, legutóbb pedig a Pesti Magyar Színházban a Valahol Európában Simon Pétereként zárták a nézők a szívükbe. A színházi berkekben csak “Revi” becenévre hallgató színész kedvelt szinkronhang: Robert de Nirónak, Jack Nicholsonnak, Clint Eastwoodnak és Tommy Lee Jonesnak is sokszor kölcsönözte a hangját.

Sopronban legutóbb három éve lépett színpadra, a Nemzeti Színház Vitéz lélek című vendégjátékában láthatták a nézők. Azóta a színművész szabadúszóként dolgozik, és ha van ideje, szívesen hódol kedvenc hobbijának, a horgászatnak.

Forrás: Soproni Petőfi Színház

 
 

Kapcsolódó anyagok