Vízi bábszínházzal készül a Kabóca

2017 augusztus 08. kedd, 16:27

A több száz éves vietnami vízi bábszínházi hagyomány adta az inspirációt ahhoz a nyáresti, különleges szabadtéri előadáshoz, amivel a veszprémi Kabóca Bábszínház készül elkápráztatni az egész családot. Helka és Kelén balatoni legendáját augusztus 10-11-12-n a Kolostorok és Kertek rendezvénytéren adják elő.

Helka, a Balaton tündére (fotó: Kabóca Bábszínház)

Helka, a Balaton tündére (fotó: Kabóca Bábszínház)

Nyulász Péter 2011 áprilisában megjelent, a Balaton legendáit feldolgozó, nagy sikerű ifjúsági regényét állította vízi színpadra a Kabóca Bábszínház társulata. A Helka – A Burok-völgy árnyai 2012 tavaszán az Év Gyermekkönyve díját (IBBY-díj) is elnyerte. A nagy kritikai sikert aratott, kalandos történet a Balaton és a Bakony ismert és ismerős helyszínein elevenedik meg, ezért merült fel épp a veszprémi bábszínház számára a színpadi adaptáció gondolata. Nyulász Péter a hagyományos balatoni legendákat fűzte egybe és egészítette ki saját történeteivel.

A regényből gyerekközönség számára készített színpadi adaptációt a szerző a Kabóca Bábszínház felkérésére. Székely Andrea rendező a balatoni történetet vízi színpadon képzelte el, ami a Munkácsy-díjas Gyarmathy Ágnes tervei alapján készült el. A különleges vízi színpadhoz a megoldási ötleteket, az inspirációt a több száz éves vietnami vízi bábszínházi technika adta, de egy alapvetően más, újszerű, egyedi vízi megoldás született. Az előadás egy vízzel teli medencében játszódik, ezen látjuk a díszletelemeket és a bábokat. A bábszínészek kívülről, egyedi technikával mozgatják a bábokat és díszleteket. A víz sajátos mozgása is a koncepció része, és Nyitrai László zeneszerző gondoskodott arról, hogy a nézők minél inkább sodródhassanak a történettel.

A látvány megteremtésénél cél volt az is, hogy felismerhetővé váljon a balatoni táj, az építészeti emlékek, a természeti kincsek. Másrészt arra kellett törekedni a tervezésénél, hogy a díszletek és a bábok vízben és a vízen is mozgathatóak legyenek, így speciális anyagból kellett ezeket elkészíteni. A munkát külső szakértők segítették, valamint a Kabóca Bábszínház műhelye, aminek tagjai jártasak különleges, egyedi bábok készítésében. A bábszínészeknek és a technikusoknak igazi kihívás a darab üzemeltetése, hiszen a víz határozza meg a játékban rejlő lehetőségeket.

Székely Andrea elmondta: az előadással az a céljuk, hogy az egész család és a Balaton kedvelői számára élvezetes, emlékezetes színházi élményt adjanak, miközben felkeltik az érdeklődést a Balaton csodái iránt. A mese az összefogás fontosságáról is szól, arról, hogy mekkora a felelősségünk a tóval szemben, őriznünk kell, vigyáznunk rá, és ehhez összegyűjtenünk legjobb erőinket.

Az előadást augusztus 10-11-12-én 20 órakor a darab megszületésének helyszínén, Veszprémben, a Kolostorok és Kertek rendezvénytéren láthatja a közönség.