“Az építkezés időszaka következik” – Gemza Péter válaszolt

2017 augusztus 20. vasárnap, 7:46

A Csokonai Színház művészeti vezetőjét a Hajdú-Bihari Napló kérdezte.

 A Hajdú-Bihari Napló cikkéből:

“Mindenképp fontos volt, hogy ez a vezetői ciklusunk utolsó éve. Arra törekedtünk, hogy a következő évad önmagában is kerek egészet alkosson, illetve az elmúlt időszakra építve kiindulópontjává váljon az elkövetkezendő évadoknak. A társulati és a nézői visszajelzések is arra utalnak, hogy mára kialakult az erre a vezetésre jellemző színház. A bérletesek száma is azt mutatja, hogy szeretnek minket a debreceniek. Művészeti vezetőként tudatosan próbáltam áttörni a “kortárs egyenlő érthetetlen és nem szeretjük” előítéletet. A darabok nagyon gondos, alapos válogatásával sikerült elérnünk számos újítást, miközben a Csokonai Színház továbbra is széles spektrumon működik. Volt olyan évadunk, hogy hat-hét ősbemutatót láthattak, és mégis jó szívvel fogadták a nézők. Nincs ennyi ősbemutató az ország más színházaiban, és bebizonyosodott, hogy ezekre nyitott a közönség. Ilyen szempontból mi vagyunk a legprogresszívebb színház Magyarországon” – hangsúlyozta Gemza Péter.

Gemza Péter (fotó: Máthé András/Csokonai Színház)

Gemza Péter (fotó: Máthé András/Csokonai Színház)

A művészeti vezető beszámolt arról is, hogy Szabó Magda születésének századik évfordulójához kapcsolódva MagdaFeszt néven útnak indítanak egy nemzetközi fesztivált. Az eseménysorozatot Szabó Magda munkássága fémjelzi majd, de kapcsolódik a Magdalena Project elnevezésű nemzetközi női mozgalomhoz is. Női alkotókról szólnak majd, női alkotói energiákról, de nem csupán a színházi területet, hanem az egész művészeti szcénát érintve. A fesztivál nyitó előadása is egy ősbemutató lesz: Szabó Magda egy rádiójátékából írt operát a Virtuózokból jól ismert Szüts Apor. Ez A hallei kirurgus.

A kérdésre, mikor lenne elégedett ezzel az évaddal, Gemza Péter így felelt: “Ha a színészi és nézői elégedettség mellett az itt folyó műhelymunka országos elismertsége is megmaradna. Az építkezés időszaka következik, hiszen a 2018/19-es évadra egy másfajta repertoárral fogunk előállni. Kiköltözünk a történelmi épületből, és a Víg Kamaraszínház mellett ideiglenes játszóhelyeken játszunk majd.” Az újabb ciklus kapcsán, melyre ismét közösen pályáznak Ráckevei Anna igazgatóval, a művészeti vezető így fogalmazott: “Nagyon érdekes, hogy a folyamat mostanra kezd beérni. Sokat beszélgettem színházvezetőkkel, akik tapasztalatból azt mondták, hogy 3-4 év után kezd el működni egy jól kitalált koncepció. Azt érzem, hogy igazuk van. Egy picike idő még kellene, hogy ezt az építkezést be tudjuk fejezni.”

A teljes interjú a Hajdú-Bihari Naplóban olvasható.