Boldog új évadot! – 15 bemutatót tervez idén a kecskeméti színház

2017 augusztus 23. szerda, 7:19

15 bemutatót tervez a 2017/2018-as évadban a kecskeméti Katona József Színház, és öt korábban bemutatott darab is műsoron marad – hangzott el a teátrum keddi évadnyitó társulati ülésén.

“Míg színésznek születni kell, igazgatónak lehetetlen születni: azt minden nap tanulni kell. Azt hiszem, ez a képesség számomra az elmúlt évek legnagyobb hozománya. Egy igazgató nem ér semmit kiváló társulat nélkül, ezért köszönöm nektek az elmúlt 9 évet, és egyúttal hívlak benneteket új évadunkra!” – mondta az évadnyitó társulati ülésen Cseke Péter, aki idén kezdi 10. évadát a kecskeméti Katona József Színház direktoraként. Megerősítette: indul a kecskeméti színház igazgatói pályázatán, amelyet várhatóan ősszel ír ki a képviselőtestület.

A Kecskeméti Katona József Színház társulata

A Kecskeméti Katona József Színház társulata

Az öt nagyszínházi, bérletes bemutató közül ez első szeptember 29-én a Csárdáskirálynő című operett premierje lesz, a darab rendezője Béres Attila. Bertolt Brecht A szecsuáni jóember című drámáját Zsótér Sándor rendezi, bemutatóját november 17-én tartják. Michael Frayn Függöny fel! című előadását Szente Vajk rendezésében szilveszterkor láthatja először a közönség. Az évad második felében, február 9-én először a Kőműves Kelemen rockballadát viszi színre a társulat, majd Molnár Ferenc A testőr című vígjátékát mutatják be április 6-án, mindkettőt Cseke Péter rendezésében.

A gyermekeknek és fiataloknak Gimesi Dóra Hessmese című mesejátékával készülnek, amit szeptember 21-én, a magyar dráma napján Kuthy Ágnes rendezésében mutatnak majd be. Andersen A hókirálynő című táncos mesejátékát december 5-én Cseke Péter viszi színre. Az előadásban közreműködik a színház balett társulata is. A Kelemen László Kamaraszínházban október 6-án Rusznyák Gábor rendezésében Moliére Képzelt beteg című vígjátékát, majd 2018. február 16-án Alfred Jarry Übü király című bohózatát Hegymegi Máté rendezésében láthatja a közönség.

Az ötödik évadát kezdő Kecskemét City Balett Balett + Kőszegi Ákos elnevezésű produkció októberben kerül színre, Prokofjev Rómeó és Júlia című előadásának premierjét pedig március 14-én tartják. A bemutató Tom Johnson Négyhangú opera című művével is kiegészül. A Ruszt József Stúdió Színházban Frederico Garcia Lorca Vérnász című színművét Kocsis Pál rendezésében november 24-én mutatják be. Szász János rendezi Csehov Ványa bácsiját, amit január 6-án, míg Simon Gray A játék vége című darabját Rusznyák Gábor rendezésében április 13-án láthatja először a közönség.

Újdonság a kecskeméti színház műsorán, hogy osztályteremben adják elő fiataloknak Kai Hensel Klamm háborúja című monodrámáját, melyet Réczei Tamás rendez. Közkívánatra a 2017/2018-as évadban öt korábban bemutatott darab továbbra is műsoron marad. Ilyen a nagy sikerű Család ellen nincs orvosság című vígjáték, Csehov Apátlanul, Schiller Ármány és szerelem, Robert Harling Acélmagnóliák című színműve, valamint a Bolero vers – tánc – színház előadás.

Cseke Péter az évadnyitó társulati ülésen (fotó: Kecskeméti Katona József Színház)

Cseke Péter az évadnyitó társulati ülésen (fotó: Kecskeméti Katona József Színház)

A direktor kiemelte, hogy Kecskeméten egy nagyon jól működő vidéki színházi műhely van. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az idei Színikritikusok legjobb zenés előadás díjára a kecskeméti Katona József Színház Mágnás Miska című darabját jelölték, míg a legjobb férfi főszereplő kategóriában Kocsis Pál színművészt. Emlékeztetett, hogy Nagy Viktort a nyíregyházi Vidor Fesztiválon a Boeing, Boeing című darabban nyújtott színészi teljesítményéért a legjobb férfi epizódalakítás díjával jutalmazták. Mint mondta: a társulat a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) gálájáról pedig három elismerést is elhozott. Nagy Viktornak ítélték ugyanis a legjobb férfi mellékszerepért járó díjat. A közönségzsűri díját – a szintén az Apátlanulban nyújtott alakítása miatt – Kocsis Pál vehette át, akit a MASZK Országos Színészegyesület és a Mozaik Művészegyesület legjobb férfi alakításáért járó díjjal is elismertek.

A nyári előadásokat összegezve hangsúlyozta: hatodik alkalommal mutatták be Krisztus szenvedéstörténetét, az Újvilág Passiót a Kecskeméti Arborétumban. Az idei bemutatónak különleges hangsúlyt adott, hogy Kecskemét volt a helyszíne az Europassio Szövetség harmincharmadik kongresszusának, ahol szinte valamennyi tagállam képviseltette magát. Teltházas bemutatókat tartott a társulat az erdélyi Hargita megye három városában is.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb közönségsikerét, A Boeing, Boeing című darabot Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen játszották. Hasonló fogadtatással mutatták be a Tied a világ című darabot Mórahalmon és a János vitézt Debrecenben. A városmajori színpadon a Mágnás Miskát játszották, míg a Békéscsabai Színházi Esték programsorozat keretében a Család ellen nincs orvosság című vígjátékot. Valamennyi előadásukat nagy sikerrel fogadta a közönség – mondta Cseke Péter.

Forrás: MTI, Kecskeméti Katona József Színház, Színház.org