Hat előadást mutat be és Tajvanban is vendégszerepel a Griff Bábszínház

2017 augusztus 23. szerda, 16:30

Hat előadást, köztük klasszikus és modern mesék bábszínházi adaptációit, improvizációik alapján írt bábos történetet mutat be a 2017/2018-as évadban a Griff Bábszínház.

A Griff Bábszínház Macedóniában

A Griff Bábszínház Macedóniában

Az első előadás olvasópróbái már kedden elkezdődtek, a Grimm testvérek Jancsi és Juliska című meséjét Pallai Mara alkalmazta bábszínpadra. Az előadást szeptember 23-án mutatják be Tengely Gábor rendezésében, majd az ősz második hónapjában a Színművészeti Egyetemmel koprodukcióban készült 3 emeletes Mesekönyv című bábjátékot állítják Zalaegerszegen színpadra. Tóth Mátyás vizsgaelőadását az iskolás korosztálynak ajánlják, míg az óvodások számára új produkciót tűznek műsorra: Andersen Pöttöm Panna meséjét Kolozsi Angéla alkalmazta bábszínpadra.  A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó A fiú, akit karácsonynak hívtak című történetet új helyszínen, az Ady mozi nagytermében játsszák. A zenével aláfestett, látványos előadás premiere Zalalövőn lesz – mondta el Szűcs István igazgató a társulat keddi évadnyitó ülésén.

A következő évben elsőként a Szemenszedett mese című bábszínházi történetet láthatják a nézők. A Grimm testvérek művét Gimesi Dóra írta bábszínpadra. A bérletes sorozat utolsó előadása az Ide-oda című előadás lesz, melynek témája – a gyermekbarátság – az óvodás és az iskolás korosztály számára is egyaránt izgalmas témát vet fel. A történetet Perényi Balázs a társulat improvizációi alapján írja meg, a színészek két hétig dolgoznak a tervezővel, a dramaturggal, a rendezővel, így mindenki hozzáteheti saját ötleteit a produkcióhoz – magyarázta az igazgató. Hozzáfűzte: a 2017/2018-as évadban is izgalmas érdekes előadásokat láthat a közönség. Szűcs István szerint az előadások magas szakmai színvonalát jelzi, hogy több produkciót is meghívtak vendégelőadásokra: szeptember végén Szabadkán, a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon a Lenka és Palkó című előadással, a Marczibányi téri gyermekszínházi szemlén pedig a Szépen szóló babukamadár című produkcióval lépnek színpadra.

Októberben Tajvanra utazik a társulat: Tajpejben, a fővárosban tíznapos babaszínházi konferencián vesznek részt. Bartal Kis Rita, a Griff művészeti vezetője a babaszínházról tart előadást. A zalaegerszegi programot workshopon is bemutatják és előadják a Pötty és a Piroskaland című előadást is. A Zalaegerszegen az Aprók színháza elnevezésű program keretében játszott produkciókat féléves korosztálytól ajánlják. Az igazgató szólt arról is, hogy szeptembertől a Griff Bábszínházhoz szerződött Berta Csongor és Ricz Ármin, mindketten Újvidéken, a Művészeti Akadémián végeztek.

Forrás: MTI, Színház.org