Programsorozattal emlékezik Blattner Gézára a Vojtina Bábszínház

2017 augusztus 27. vasárnap, 9:01

Öt bemutatóval készül az új évadra a debreceni Vojtina Bábszínház – közölte Asbóth Anikó igazgató-művészeti vezető a színház szerdai évadnyitó társulati ülésén.
A direktor elmondta: az évad első bemutatója szeptember 23-án Schneider Jankó rendezésében az Arany János műve alapján készült Jóga ördöge című darab lesz. Dió Zoltán rendezi a Mágyika avagy az ördögök könyve, Kovács Géza pedig a Madarak voltunk című előadást. Két népmese feldolgozása is az évad repertoárjára kerül: Láposi Terka rendezésében a Virágot lépő lányt láthatják majd, Kolozsi Angéla pedig a Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack című darabot viszi színre. Asbóth Anikó hangsúlyozta: a szombathelyi Mesebolt Bábszínház vendégjátékában láthatják majd a nézők a Lila fecske című darabot.

Fotó: Vojtina Bábszínház

Fotó: Vojtina Bábszínház

A Vojtina Bábszínház műsorán marad az új évadban is a Szerencsés János avagy az ördög három aranyhajszála, a Tessék engem megmenteni!, az Őztestvérek, a Sárig kicsi kígyó és a Mátyás, a furfangos című előadás. A bábszínház augusztus 27-én, vasárnap tartja szezonnyitó családi rendezvényét. A Nagytemplom mögötti Emlékkertben az érdeklődők többek között játékos ízelítőt kaphatnak az évad kínálatából és megismerkedhetnek a bábkészítés fortélyaival is.

Asbóth Anikó hozzátette, hogy nagyszabású programsorozattal készül a színház a nemzetközi hírű avantgárd képzőművész, a Debrecenben született, majd Párizsban élt Blattner Géza halálának ötvenedik évfordulójára. Az elismert bábos életútját, munkásságát interaktív kiállításon mutatják be a Modemben. Blattner Géza emléke előtt konferenciákkal, előadásokkal, művészetpedagógiai programokkal is tisztelegnek majd.

Az igazgató elmondta: azzal, hogy a kormánydöntés értelmében a közelmúltban Debrecen kiemelt turisztikai régió lett, egy régi tervük is megvalósulhat. Az önkormányzat fejlesztései között ugyanis helyet kapott a Vitéz László Bábmúzeum kialakítása, amelyet a színház feletti két lakás megvásárlásával, átépítésével mintegy 150 millió forintból hoznak majd létre.

Forrás: MTI, Színház.org