Hamarosan befejeződhet a Pécsi Horvát Színház felújítása

2017 augusztus 29. kedd, 16:20

Úgy tűnik, hogy idén végre befejeződhet a hányattatott sorsú Pécsi Horvát Színház felújítása, ám a rossz hír az, hogy mindez az előzetes terveknél jóval többe kerül – írja a Bama.hu. Az immár második kivitelező a rossz időjárás miatt keletkezett műszaki problémákra és állagromlásra hivatkozva kért pluszforrást a befejezéshez.

A Pécsi Horvát Színház épülete egy korábbi állapotában (Fotó: Tóth László/bama.hu)

A Pécsi Horvát Színház épülete egy korábbi állapotában (Fotó: Tóth László/bama.hu)

Az indoklása szerint a vállalkozói szerződés időpontja és az előző vállalkozóval kötött szerződés felmondása között eltelt közel kétéves időszakban az épület állaga jelentősen romlott, le- és beázások, különböző mértékű fagyások érzékelhetők az épületszerkezeten és a beépített anyagokon. Ezekkel a problémákkal a mostani kivitelező csak a munkaterület átvétele után szembesült. Mindezek miatt a kivitelező csaknem nettó 90 millió forintot kér az önkormányzattól, ennek értelmében a vállalkozási díj összességében több mint nettó 400 millió forintra emelkedik. A pluszforrásról az önkormányzat átcsoportosítással gondoskodik.

Az Új Pécsi Horvát Színház alapkövét 2014. április 2-án tették le. A rekonstrukciót eredetileg 560 millió forintos állami támogatással indították el, a kivitelezéssel megbízott cég azonban nem végzett határidőre a munkálatokkal, ráadásul még a környező ingatlanokban is károk keletkeztek, ezért a város szerződést bontott a vállalkozóval. Tavaly szeptemberben a kabinet újabb 100 millió forint odaítéléséről döntött, ezután az önkormányzat novemberben kötött új vállalkozói szerződést az új kivitelezővel, amely 320 millió forintért nyerte el a jogot. A teátrum felújítási munkálatainak várható befejezése október vége, a beruházás végösszege kb. egymilliárd forint.

Forrás: bama.hu