Klasszikus népszínházi tematikára épül az egri színház új évada

2017 augusztus 30. szerda, 12:26

Műfaji sokszínűség és klasszikus népszínházi tematika jellemzi az egri Gárdonyi Géza Színház új évadát – közölte a hétfői évadnyitó társulati ülésen a teátrum igazgatója.
Blaskó Balázs kiemelte: talán a 2017/2018-as lesz a színház első olyan évada, amikor – a gyermekelőadásokat és a stúdiószínpadi produkciókat is ide értve – minden egyes darab más műfajt képvisel majd.

Blaskó Balázs (fotó: Gál Gábor)

Blaskó Balázs (fotó: Gál Gábor)

A nagyszínpadon hat bemutatót terveznek, emellett 3-3 új gyermek- és stúdiódarab szerepel a műsortervben. A teátrum legizgalmasabb, legegyedibb vállalkozásának Madách Imre Az ember tragédiája című drámájának táncfeldolgozása ígérkezik a GG Tánc Eger előadásában, Topolánszky Tamás koreográfiájával – tette hozzá a direktor.

A színház az elmúlt hat esztendőben “értékteremtő minőségi fejlődésen ment keresztül”, amelyet a közönség szeretete és a látogatottsági adatok is visszaigazolnak – fogalmazott Blaskó Balázs, jelezve: ezt a munkát szeretnék folytatni a továbbiakban is, nyitottan az új dolgokra és a műfaji, illetve műfajokon belüli változatosságra.

Topolanszky Tamas (fotó: Gál Gábor)

Topolanszky Tamas (fotó: Gál Gábor)

Az évadot Örkény István Tóték című tragikomédiájának bemutatójával indítják október 13-án, Blaskó Balázs rendezésében. Ezt Kálmán Imre klasszikus nagyoperettje, a Csárdáskirálynő követi Halasi Imre színrevitelében. Az idei utolsó premier december 8-án a Zrínyi 1566 című rockmusical kőszínházi bemutatója lesz, amelyet Moravetz Levente állít színpadra. Jövőre láthatja a közönség Kiss József rendezésében Carlo Goldoni Két úr szolgája című komédiáját, Az ember tragédiájából készülő táncjátékot és A férjvadász címmel egy zenés francia vígjátékot szintén Blaskó Balázs rendezésében.

Folytatva az együttműködést a Babszem Jankó Gyermekszínházzal, a legkisebbek három mesejáték, A didergő király, A csodatükör és a Pöttöm Panna premierjét láthatják az évad során a teátrum falai között, míg egy negyediket, a Sehallselát Dömötört külső helyszínen adja elő a társulat. A stúdiószínházi bemutatók között lesz Szőke Andrea Turi című, akusztikus “lomodrámája”, Clébio Oliveira legújabb táncjátéka és Eugéne Ionesco Különóra című tragikus komédiája. Blaskó Balázs szólt arról is, hogy október 18. és 22. között immár hatodik alkalommal rendezik meg az országos Egri Stúdiószínházi Táncfesztivált. Itt ünneplik meg Eger és a finn Pori 40 éves testvérvárosi kapcsolatát is.

Urbányi Petra, Nagy Fruzsina, Szeverényi Balázs (fotó: Gál Gábor)

Urbányi Petra, Nagy Fruzsina, Szeverényi Balázs (fotó: Gál Gábor)

Két új tagot köszöntöttek: Nagy Fruzsina és Szeverényi Balázs szerződik a színházhoz. Urbányi Petra, a Conservatoire Royal de Bruxelles végzős hallgatója pedig  itt tölti szakmai gyakorlatát.  A hangosító-tár vezetését a nyugdíjba vonuló Vozáry Dénestől októbertől Pauli János veszi át.

Forrás: MTI, Színház.org