Esztergomi Várszínház: Népszerű volt a Bazilika előtti színpad

2017 augusztus 31. csütörtök, 15:31

A nézők visszajelzései alapján a Cserháti Zsuzsa emlékére készült Boldogság című koprodukciós saját előadás és a Meseautó című musical volt a két legnagyobb közönségsikere az Esztergomi Várszínház 29. szezonjának – mondta Horányi László, a szabadtéri teátrum igazgatója évadzáró értékelésében kiemelve: a Bazilika előtti nagyszínpadi produkciókra jelentős közönségigény mutatkozik.

Boldogság

Boldogság

Megközelítette a tavaly mért tízezret az Esztergomi Várszínház nézőinek a száma ebben a szezonban. A látogatók kétharmada a városból és környékbeli településekről, régiókból érkezett. Horányi László kiemelte, az elmúlt évek irányvonalai mellett, – hogy műfaji sokszínűség jellemezze az évadukat – visszaigazolást nyert egy másik törekvésük: a szabadtéri szórakoztató, kikapcsolódást nyújtó előadások, koncertek mellett a megfelelő arányokat betartva meg lehet hívni nyáron fajsúlyos színházi produkciókat is, mert igény mutatkozik arra. A nézők kívánságára térhetett így vissza a Nemzeti Színházból a Psyché, amely már másodszor vendégeskedhetett náluk. Siker volt Az ajtó a Spirit Színház feldolgozásában és az Agyigó – egy nő sorsa a XX. században azaz Szabó Magda: az Ember című est.

– Nagyon jól fogadta a közönség a határon túli színházak előadásait is. Érkeztek hozzánk Révkomáromból, eljött két darabbal a temesvári temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház. Az ő egyik vendégjátékuk, melynek címe A végjáték a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében volt látható. A darab William Saroyan Barlanglakók című műve nyomán készült Kocsárdi Levente rendezésében és az esztergomi kiemelkedő fogadtatás után meghívást kapott a budapesti Klebesberg Kultúrkúriába – emelte ki a direktor, aki hozzáfűzte a nézők visszajelzései szerint a Váci Dunakanyar Színházzal közösen készült Boldogság című produkciójuk, amely Cserháti Zsuzsa életéről szól és a Madách Színházból érkezett Meseautó musical volt az évad két legkiemelkedőbb sikere. Jó fogadtatásra lelt Tátrai Tibor és Fugato Orchestra különleges koncertje, csakúgy, mint az Ezüstbojtár bemutatója Fekete Péter rendezésében.Várakozáson felüli érdeklődés jellemezte Az “Esztergomból indultam” sorozatukat, ezt a kezdeményezésüket folytatják majd. A hozzájuk több éve visszatérő L’art pour l’art Társulat pedig szintén megmozgatta a rajongótáborát.

Meseautó

Meseautó

Az igazgató az idei év tapasztalatai összegezve hangsúlyozta: az érdeklődést látva mindenképp jó döntés volt a Bazilika elé felállítani a nagyszínpadot. Jelentős érdeklődés mutatkozik az ottani nagy, zenés produkciók iránt. Ez a különleges atmoszférájú, páratlan hely és az oda felépített színpad szerinte nem csak a turizmus, hanem a városimázs szempontjából is fontos szerepet tölthet be. Ezért jövőre szeretnének oda három vagy négy nagyszabású előadást meghívni, de a helyi és környékbeli programok sokasága miatt valószínűleg nem az augusztusi időszakban, hanem júliusban.

Az Esztergomi Várszínház jövőre ünnepre készül, a harmincadik évadát hirdethetik meg. Különleges, meglepetésekkel telített szezonnal készülnek erre a jubileumra.