Szűcs Nelli, Écsi Gyöngyi, Mucsi Zoltán és Scherer Péter is fellép majd a Pécsi Harmadik Színházban

2017 szeptember 02. szombat, 11:13

A vendégjátékok mellett saját régi és új produkciókat kínál az évadra a Pécsi Harmadik Színház.

“Megközelíthetjük a komikum felől, láthatjuk az önirónia vagy épp a groteszk görbe tükrén keresztül, a jelen tapasztalataiból, de akár a történelem távolából szemlélve is az emberi kapcsolatokat, mégis, minduntalan ugyanarról szól a mese: rólunk, az esendő, sokszor reménytelen helyzetben vergődő, ám szeretni vágyó, figyelmet kolduló emberről. 2017/2018-as évadunk előadásaiból is így ismerhetünk magunkra. Kínálatunkban kortárs dráma és zenés játék, hazai és határon túli vendégprodukció egyaránt helyet kap” – így harangozza be évadát a Pécsi Harmadik Színház.

Tompa Miklós Társulat: Rendezés (fotó: Rab Zoltán)

Tompa Miklós Társulat: Rendezés (fotó: Rab Zoltán)

2018 tavaszán mutatják be Schwajda György: A SZENT CSALÁD című komédiáját Vincze János igazgató rendezésében. Schwajda az a drámaíró, aki leginkább megfogadta Örkény István tanácsát, hogy az abszurdot nem kiagyalni kell, hanem föllelni az életben. Ábrázolásmódjának alapja, hogy minden, amit leír, alapjában véve valóságos, ám azt az abszurditásig fokozza. A főszereplő Anya életkörülményei és manipulációi is olyan kisszerűek, hogy minden erőfeszítése komikumba fullad. Ettől válik a darab olyan abszurd komédiává, amelynek a mélyéről egy ember tragédiája sejlik föl. Ugyancsak Vincze János rendezésében, Füsti Molnár Éva főszereplésével tervezik Visky András: JÚLIA – párbeszéd a szerelemről című darabjának műsorra tűzését is.

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb színházi eseményeként emlegetett határon túli előadást, a Bartis Attila által írt és színpadra állított RENDEZÉS című produkciót a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata hozza el Pécsre. Arról szól, hogy a kimondhatatlan dolgok teszik tönkre az életünket: a főhős mindenki helyett kimondja azokat a titkokat, melyeket nem lenne szabad… A kritika lebilincselően izgalmas előadásként méltatja, mely tobzódik a nagyszerű fordulatokban, pergő jelenetekben, a látszólag egyszerű, de roppant súlyos és egy sokat tapasztalt ember bölcsességét tükröző párbeszédekben. A Határtalan város – Határtalan színház elnevezésű programsorozatban eddig 12 társulat 36 produkciójából közel másfél száz előadást tartottak; a marosvásárhelyi teátrum most első ízben mutatkozik be a teátrumban.

Pannon Várszínház: A bunkerrajzoló

Pannon Várszínház: A bunkerrajzoló

Nem lenne teljes az évad a veszprémi Pannon Várszínház vendégjátéka nélkül. Zenés produkcióik közül most egy igazán különleges játékkal érkeznek Pécsre. A Vad Fruttik zenekar frontemberéről, Likó Marcellről megjelent könyv nyomán született A BUNKERRAJZOLÓ című előadás, mely arra keresi a választ, hogy van-e kiút egy pszichésen beteg családból, reménytelen társadalmi helyzetből a drog, az alkohol, a nihil poklain túl? Géczi János és Likó Marcell írta a Vad Fruttik zenekar dalaival megszólaló előadást, mely a főhős életén keresztül a rendszerváltás utáni nemzedékek traumájára világít rá. A Vándorfi László által rendezett produkcióban az egész veszprémi társulat fellép.

A Mucsi Zoltán és Scherer Péter nevével fémjelzett, sajátos világlátású és humorú előadások közül az EZTRÁD című ,,zenés alternatív társadalomkritika” teszi próbára az új évadban a nézők nevetőizmait. Az abszurd humor két ,,nagyágyúja” mellett Parti Nóra, Katona László, Molnár Gusztáv és Kovács Krisztián irányítja majd az aktív játékot e prózai betétekkel átszőtt zenés színházi kísérletben, amely sok humorral, zenével és talán annál is több felkiáltó- és kérdőjellel szembesít minket a mai magyar valósággal. Ránk zúdul a fricska, az ironikus poénáradat, a groteszk társadalomkritika. A Nézőművészeti Kft. és a Szkéné Színház közös produkciója 2016-ban elnyerte a Vidor Fesztivál különdíját.

Scherer Péter / Nézőművészeti Kft.: Eztrád

Scherer Péter / Nézőművészeti Kft.: Eztrád

Szűcs Nellit még a beregszászi teátrum vezető színészeként, sok kitűnő előadásban ismerte meg a publikum az elmúlt évtizedben, de a Jászai-díjas, érdemes művész immár a budapesti Nemzeti Színház tagjaként is sikert aratott Pécsett. Most egyszemélyes produkcióval érkezik, mellyel a XX. század egyik legnagyobb magyar színésznőjének, Fedák Sárinak állít emléket. A primadonnának, akiért rajongtak Pesttől New Yorkig, akit méltán ünnepeltek, majd méltatlanul félreállítottak, aki megjárta a csúcsokat és a poklot egyaránt. Az est anyagát az ő emlékirataiból, leveleiből és folyóiratok írásaiból állította össze a színésznő és Dávid Zsuzsa rendező. Külön érdekessége e remek produkciónak, hogy Szűcs Nelli is Beregszász szülötte, gyökerei őt is ehhez a városhoz kötik, akárcsak nagy elődjét.

A Pécsi Harmadik Színház produkciói közül továbbra is repertoáron marad Székely Csaba komédiája, az 50. előadásán túl lévő Bányavirág; a hasonló szériát megért Ibusár-megállóhely című zenés huszerett Parti Nagy Lajos szövegével és Darvas Ferenc dalaival; Örkény István klasszikusa, a Kulcskeresők, Görgey Gábor korai abszurdja, a Komámasszony, hol a stukker?, továbbá a 2016-os POSZT-on két díjat nyert Piszkavas előadás, és az elmúlt évad legfrissebb bemutatója, Émile Ajar: Előttem az élet című regényének színpadi adaptációja. Az idén 70 esztendős humorista, Nagy Bandó András Mondj igazat és valódit! című új szerzői estjével jelentkezik; a negyed százada alakult szegedi alternatív színházi csoport, a Perovics Zoltán vezette Metanoia Artopédia ismét figyelemfelkeltő produkcióval mutatkozik be.

Pécsi Harmadik Színház: Bányavirág (fotó: Tóth László)

Pécsi Harmadik Színház: Bányavirág (fotó: Tóth László)

A gyermekeknek óvodás kortól a kisiskolás korosztályig kínálnak előadásokat, köztük a Csibész Csabi című interaktív koncertmesét, melyet országszerte több helyütt is játszanak. A magával ragadó felvidéki énekes-mesemondó, Écsi Gyöngyi 2018 tavaszán legújabb, Az elveszett bárány című, somogyi népmesét feldolgozó interaktív zenés játékával örvendezteti meg a gyerekeket és a pedagógusokat, s igény szerint korábbi előadásait (Angyalbárányok, Az élet és a halál vize, A világ kenyere, Gyertek velünk Betlehembe!, Szőlőszem Kálmán, Teremtésmese) is elhozza újra. A kifejezetten középiskolásoknak szánt tantermi színházi program Kai Hensel: Klamm háborúja című monodrámájával ugyancsak folytatódik.

A zenés vígjátékok kedvelői a Moravetz Levente – Horváth Krisztián szerzőpáros produkcióinak (A világ teremtődése, Örömlányok végnapjai) és az Egy életem, két halálom című krimibohózatnak örülhetnek. Az 5 előadást (A szent család, Rendezés, A Bunkerrajzoló, EztRád, Fedák Sári) tartalmazó bérlet ára: 11.000 Ft, amit nyugdíjasok és pedagógusok 9000 Ft-ért vásárolhatnak meg.