Frakk történetét is színpadra viszi a Vaskakas Bábszínház

2017 szeptember 04. hétfő, 17:20

Négy bemutatója és három vendégelőadása lesz a 2017/2018-as évadban a győri Vaskakas Bábszínháznak, amely jövőre is megrendezi a Győrkőcfesztivált – tájékoztatta az évadnyitó társulati ülés után a társulat művészeti vezetője az MTI-t.

A Vaskakas Bábszínház társulata a 2017/2018-as évadban / Fotó: Marcal Gábor / Győr Plusz Média

A Vaskakas Bábszínház társulata a 2017/2018-as évadban / Fotó: Marcal Gábor / Győr Plusz Média

Markó Róbert elmondta, hogy az első bemutató szeptember 15-én lesz, a Frakk, a macskák réme című sorozat forgatókönyve alapján állította színpadra a darabot Nagy Orsolya színházdramaturg a tatabányai Jászai Mari Színházzal közösen.  A történet Frakk érkezésétől játszódik és arról szól, hogyan illeszkedik be a kutya a macskaközpontú világba, ami nagy felfordulást okoz. Nagy Orsolya a forgatókönyvekből nem egy új történetet írt, hanem összekapcsolta az epizódok motívumait, megtartva a főszereplők karaktereit – emelte ki Markó Róbert. A darabot az előző évad végén Tatabányán már bemutatták.

A következő bemutató Gottfried August Bürger Münchhausen báró kalandjai című regényéből készül. A darab érdekessége, hogy nem lesz benne szöveg, így a nyelvi korlátok nélkül a külföldi fesztiválokon is előadható lesz. Nem lesz díszlete sem, mert a különböző díszelemeket is a színészek és a bábok fogják megeleveníteni. A Vaskakas Bábszínház minden évadban műsorára tűz egy népmese-feldolgozást, amely idén A halhatatlanságra vágyó királyfi című mese lesz Szálinger Balázs József Attila-díjas költő rendezésében. A negyedik bemutató pedig a Hamupipőke lesz Tengely Gábor rendezésében. Két kisgyermekeknek szóló előadása is lesz a Vaskakasnak, ezek egy húszperces előadásból, majd egy szintén húszperces közös játékból állnak. Ezeket az előadásokat három éves korig ajánlják, amelynek első felét mondókákra és versekre építik.

Három vendégelőadás érkezik Győrbe: a budapesti Örkény Színház a Csoda és Kósza című darabot mutatja be Mácsai Pál rendezésében, a Madách Színház a Makrancos Katát Markó Róbert rendezésében, a Nemzeti Táncszínház a Fitos Dezső Társulattal közösen pedig az Irgalom című darabot. Markó Róbert beszélt arról is, hogy jövő június első hétvégéjén tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Győrkőcfesztivált. Az idei esemény két és fél napjának több mint ötvenezer látogatója volt. A társulat vendégszerepel majd Budapesten, Tatabányán és Nagyváradon, de a tervek szerint Csíkszeredára is ellátogatnak az idei évadban.

Forrás: MTI, Színház.org