Eperjes Károly rendezésében készül a Hyppolit Sopronban

2017 szeptember 05. kedd, 10:21

A premiert október 7-én tartják, Schneider Mátyást Reviczky Gábor alakítja.

Soproni Petőfi Színház: Hyppolit - olvasópróba / fotó: Torma Sándor

Soproni Petőfi Színház: Hyppolit – olvasópróba / fotó: Torma Sándor

– Két klasszikus Moliére-mű: az Úrhatnám polgár és a Tartuffe adja ennek a darabnak az alapját, erejét és ezért sem szabad lenézni a szerepek, mert különben csak vicceskedés lesz belőle, nem pedig egy finom előadás – mondta Eperjes Károly rendező a Hyppolit, a lakáj című zenés vígjáték olvasópróbáján a Soproni Petőfi Színházban. A premier október 7-én lesz.

Eisemann Mihály, Zágon István és Nóti Károly Hyppolit, a lakáj című zenés vígjátékát Eperjes Károly állítja színpadra a leghűségesebb városban. A Pesti Magyar Színházzal együttműködésben készülő produkcióban Schneider Mátyást Reviczky Gábor játssza. A stábot Pataki András, a soproni teátrum igazgatója köszöntötte.

Eperjes Károly / Soproni Petőfi Színház: Hyppolit - olvasópróba / fotó: Torma Sándor

Eperjes Károly / Soproni Petőfi Színház: Hyppolit – olvasópróba / fotó: Torma Sándor

Eperjes Károly a színpadi műben pályafutása során nem játszott ugyan soha, de az 1999-ben bemutatott Hyppolit című remake-alkotásban ő formálta meg a lakáj szerepét a filmvásznon. A békéscsabai színház felkérésére 2012-ben rendezte meg az előadást. Most ismét vállalta, hogy színpadra állítja a vígjátékot.

Alkotóként úgy érzi, hogy a darab mondanivalója túlmutat az egyszerű zenés szórakoztatáson, mert egy remekműről van szó. Molière-i mélységben ábrázolja a felkapaszkodott, meggazdagodott Schneider família úrhatnám polgárságát –őket Jourdainékhez hasonlítja- miközben bekerül a családba Hyppolit, azaz Tartuffe. Mindemellett több párhuzam fedezhető fel a figurák, karakterek sorsában, ábrázolásmódjában, legyen szó a szerelmespárokról, illetve a főtanácsos és fia közötti kapcsolatról.

Reviczky Gábor / Soproni Petőfi Színház: Hyppolit - olvasópróba / fotó: Torma Sándor

Reviczky Gábor / Soproni Petőfi Színház: Hyppolit – olvasópróba / fotó: Torma Sándor

Az előadásban Schneidernét Horváth Zsuzsa, Hyppolitot Savanyu Gergely, Makáts főtanácsost Horányi László, Tóbiást pedig Papp Attila formálja meg. A többi szerepben a Kaposvári Egyetem művészeti karának hallgatói láthatók: Terkát Maizác Stefánia, Benedek Andrást Mucsi Kristóf, Makáts Csabát Habodász István, Mimit Török Sára, Julcsát pedig kettős szereposztásban Kádas Petra és Sziládi Hajna alakítja. A zenei vezető Oberfrank Péter, a díszlettervező Mira János, a jelmeztervező Rátkai Erzsébet, a koreográfus Demcsák Ottó.