“A következő esztendők igazán nagy és markáns dolgokat hoznak majd” – Elindult az évad Székesfehérváron

2017 szeptember 05. kedd, 11:28

Évadnyitó társulati ülést tartottak a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. Szikora János igazgató köszöntötte a teátrum társulatát, vezetőit, dolgozóit és a sajtó képviselőit. 

Szikora János (fotó: Vörösmarty Színház)

Szikora János (fotó: Vörösmarty Színház)

Bevezetőként Szikora János néhány mondatban összegezte a nyár eseményeit: ismertette a nyári színház és a Koronázási szertartásjáték számadatait, illetve a nézői visszajelzéseket. Bár a nyári színháznak nem a megszokott belvárosi Pelikán Udvar adott otthont, hanem a Feketehegy-szárazréti Kultúrudvar, a telt házas esték mégis pozitív visszaigazolást adtak a helyszíncserét illetően. A Szertartásjátékok iránti érdeklődés azt mutatja, hogy a produkció öt éven belül is képes megújulni, ami megerősíti a következő öt év munkájába vetett hitet. A legfrissebb adatok szerint ismét emelkedik a bérletesek száma a korábbi évadhoz képest. Egy évvel ezelőtt 12 900, most 13 721 darabot értékesítettek, ami hat százalékos emelkedés. A direktor szerint mindezt azt mutatja, hogy kezd “kinevelődni egy olyan rétege a közönségnek”, amely táptalaja lehet a következő évtizedeknek.

Fotó: Vörösmarty Színház

Fotó: Vörösmarty Színház

Szikora János közölte, hogy 2-3 héten belül az ország nyilvánossága elé tárják a következő 5 év művészi programját, amelyet a színház teljes művészeti vezetésével együtt állít össze. Megjegyezte, hogy vannak nagy terveik, a következő esztendők igazán nagy és markáns dolgokat hoznak majd. Az igazgató üdvözölte a társulathoz idén csatlakozó Pálya Pompónia színésznőt, illetve Kerekes Áron rendezőasszisztenst, valamint megköszönte a harminc éve itt dolgozó Várkonyi Éva PR- és marketingvezető lelkiismeretes munkáját.

Fotó: Vörösmarty Színház

Fotó: Vörösmarty Színház

A következő évadban tizennégy bemutató várható, a zenés, szórakoztató darabok mellett jelen lesz a kortárs irodalom is: a nagyszínpad első premierje Dés László−Geszti Péter−Grecsó Krisztián: A Pál utcai fiúk című zenés játéka lesz szeptemberben Keszég László rendezésében, ezt követi Georges Feydeau A hülyéje című bohózata Widder Kristóf rendezésében. Tolcsvay László−Müller Péter−Müller Péter Sziámi: Isten pénze c. musicaljét Hargitai Iván állítja színpadra, és a Veszprémi Petőfi Színházzal koprodukcióban készül. Szabó Magda Régimódi történet c. családtörténetét Tasnádi Csaba, Bertolt Brecht Jóembert keresünk c. zenés színművét Bagó Bertalan rendezi. Murakami Haruki világhírű japán író Kafka a tengerparton c. mágikus történetét Szikora János állítja színpadra elsőként az országban.

Fotó: Vörösmarty Színház

Fotó: Vörösmarty Színház

A Kozák András Stúdióban három bemutató lesz: Tasnádi István a társulat számára írt darabot, a Kartonpapa c. kortárs bohózat Hargitai Iván rendezésében lesz magyarországi ősbemutató. Jon Fosse: Halál Thébában c. görög drámatrilógiáját Horváth Csaba viszi színre, Line Knutzon Közeleg az idő c. komédiáját pedig Szabó K. István.

A Vörösmarty Színház társulata

A Vörösmarty Színház társulata

A Pelikán Kamaraszínházban George Büchner Leonce és Léna c. kereséstörténete nyitja azon különleges előadások sorát, amelyek meghatároznák a Pelikán arculatát a jövőben; az előadást Kovács D. Dániel rendezi. Továbbá A kerek kő interaktív színházi játék, Kozáry Ferenc Erdőmuzsika c. beavató színházi előadása, a Pinokkió c. bábjáték a Ziránó Bábszínház előadásában és Kricsár Kamill Mese a Látóhegyről c. zenés kalandja várja a gyerekeket a Pelikán Kamaraszínházban.