Break, néptánc és a Pécsi Balett Makrancos hölgye nyitja a XI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót

2017 szeptember 13. szerda, 12:06

Szeptember 15-21. között rendezi meg a XI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház. Az előadásokat a Pécsi Nemzeti Színházban, a Kodály Központban, a Zsolnay Negyedben az E78-ban, a Cella Septichorába és a Pécsi Művészetek és Irodalom Házában tartják. Lesz break bemutató a Cella Septichora előtt és táncházak a Színház téren.

A Zsolnay Kulturális Negyed rezidens balettegyüttese az újjászületés évadát stílszerűen Shakespeare-rel nyitja. A makrancos hölgy koreográfusának Földi Béla Harangozó-díjas művészt kérték fel, aki most dolgozik először a Pécsi Balett társulatával. A zeneszerző Kovács Benjámin, a díszlet- és jelmeztervező: Molnár Zsuzsa.

„A mi makrancos hölgyünk fifikás és ravasz, látszólag a háttérben van, de az irányítást nem engedi ki a kezéből. Az innováció és hagyománytisztelet jegyében továbbra is az a célunk, hogy megérintsük a nézők szívét és elgondolkodtassunk. Ezt szolgálja a reneszánsz elemekből építkező, mára hangolt látványvilág, a műhöz komponált eredeti zene, és az örök érvényű emberi kapcsolatok plasztikus ábrázolása.” – olvasható a Pécsi Nemzeti Színházzal koprodukcióban létrehozott előadás ajánlójában.
A makrancos hölgy bemutatója szeptember 15-én 19.00 órakor lesz a Pécsi Nemzeti Színházban.

Szeptember 16-án, szombaton a Magyar Állami Népi Együttes: Apám ablakából az ég című előadását, 17-én vasárnap a Budapest Táncszínház: Száz év magányát láthatják ugyancsak a Pécsi Nemzeti Színházban. Szeptember 18-án a Kodály Központban megrendezésre kerülő Nemzetközi Balettgála Európa neves balettegyütteseinek sztárjait és tehetségeit vonultatja fel. Kivételes, kihagyhatatlan lehetőség a balettrajongók számára, valóban nemzetközivé téve az idei fesztivált. A Pécsi Nemzeti Színházban 19-én kedden a Győri Balett mutatja be a pécsi közönségnek a Rómeó és Júliát, 20-án szerdán a Bozsik Yvette Társulat a Kabarét adja elő, a Zenebohóc szerepében Bozsik Yvette-tel. Egy különleges est vár az autentikus és a kortárs néptánc, ill. zene iránt egyaránt érdeklődőkre a Zsolnay Kulturális Negyed E78-ban szeptember 21-én csütörtökön. Az est első részében látható Magyar Motívumok „magyar tájakon” vándorolva kísérli meg körbejárni és megkeresni a kapcsolatot a kortárs zene, a népzene, és a népi ihletésű improvizációk között. Eladják: Fülep Márk (fúvós hangszerek), Borbély Mihály (fúvós hangszerek) és Lukács Miklós (cimbalom), Bognár Szilvia (ének), Tóth Ildikó (Fecske), Farkas Zoltán (Batyu). Az est második részeként Kovács Gerzson Péter és a TranzDanz legújabb, RatVille című produkciója zárja az ide pécsi táncünnepet.

Ingyenes programok: táncházak a Színház téren a helyi Mecsek és Misina Néptáncegyüttesekkel, a Pyrgos görög néptáncegyüttessel és a bolgár Rila zenekarral.
Enemy Squad – Pécs Breakers a Cella Septichora előtt, Flamenco Sopianae és Testbeszéd Projekt a Cella Septichorában, E-Pódium a Művészetek és Irodalom Házában.

A tánctalálkozó szakmai programjai a Magyar Táncművészek Szövetségének támogatásával kerülnek megrendezésre. Lesz táncművészeti fórum, mesterkurzus Andrew Greenwood-dal, Uhrik Dóra idén Kozma Attilával és Topolánszky Tamással beszélget élő tánctörténet óráján.

A XI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó létrehozását a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta. Részletes program: www.tanctalalkozo.hu