Indul a MASZK Őszi Kollekciója – Színház, tánc, irodalom a kínálatban

2017 szeptember 24. vasárnap, 7:00

Szeptember 23-án Parti Nagy termékbemutatójával kezdődött a szegedi MASZK Egyesület őszi programsorozata a Régi Zsinagógában. A nyitóestén Parti Nagy Lajos Az étkezés ártalmasságáról című hosszúprózájának főhősét, bizonyos Fibingert, Mészáros Máté Jászai Mari-díjas színművész keltette életre az Orlai Produkció és a FÜGE koprodukciós előadásában.

Eke Angéla, Zsótér Sándor / Az aranjuezi szép napok

Eke Angéla, Zsótér Sándor / Az aranjuezi szép napok

Szeptember 27-én, az SZTE Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszékén rendezett nemzetközi Peter Handke-konferencia programjaként újra látható lesz a Régi Zsinagógában Az aranjuezi szép napok című előadás, Eke Angéla Junior Prima-díjas színésznő és Zsótér Sándor Kossuth-díjas színész, dramaturg, rendező duettje. Handke 2011-ben írt darabját az előadás rendezője, Szilágyi Bálint fordította, a produkció látható volt a 2016-os THEALTER fesztiválon, ahol a rendező elnyerte a fesztivál Junior-díját. Az előadás 18 órakor kezdődik.

Duna Táncműhely: Körtánc

Duna Táncműhely: Körtánc

Szeptember 30-án, szombaton, újabb állomásához érkezik a 2016 őszén elindított Napfényexpressz sorozat, melynek keretében szegedi kötődésű táncosok, koreográfusok, társulatvezetők produkciói jönnek Szegedre. Ezen az estén Juhász Zsolt koreográfiáját, a Duna Táncműhely Körtánc című produkcióját láthatják a szegediek, este fél nyolctól. A Kornis Mihály 1980-as évek végén írt bohózata által ihletett kortárs néptánc előadásban felbukkanó karaktereket különböző tánctechnikák, táncos előadásmódok segítségével Lőrinc Katalin, Horváth Zsófia, Dimény Levente, Hámor József, Appelshoffer János, Bonifert Katalin, Kriston Fruzsina, Fehértóy Zsanett, Soós Gyula András és Kolumbán Norbert jelenítik meg.

Közép-Európa Táncszínház: Ki vagy te, kortárs tánc?

Közép-Európa Táncszínház: Ki vagy te, kortárs tánc?

Október 6-án és 7-én, ugyancsak a Napfényexpressz sorozat részeként Magyarország egyik leginnovatívabb tánctársulata, a Harangozó Gyula- és Imre Zoltán-díjas Szögi Csaba vezetésével működő Közép-Európa Táncszínház lesz Szeged vendége. A kétnapos, komplex programsorozat részeként október 6-án délután 15 órától várják a kortárs tánc iránt érdeklődőket a Régi Zsinagógába, a Ki vagy te, kortárs tánc? című, ingyenes táncismereti előadásra: a meglepő, szórakoztatóan intellektuális táncszínházi beavató előadásban részletek láthatók a KET emblematikus előadásaiból – Horda, Tiszta föld, Tánc-Tér-Képek, Vándornaplók – Jakab Zsanett, Hargitai Mariann, Horváth Adrienn, Nagy Csaba Mátyás, Dunai Bettina, Kovács Péter, Kun Attila, Mádi László és Wéninger Dalma előadásában. Október 7-én este fél nyolctól a K-Arcok sorozat két legújabb előadása lesz látható. Az InSoundOut című szóló koreográfusa Mészáros Máté, előadója Mádi László, a Lilith című előadást Molnár Csaba állította színpadra és Jakab Zsanett mutatja be. A KET-napok keretében október 6-án 17 órától Kun Attila, október 7-én 11 órától Horváth Adrienn tart mozgásórát a Régi Zsinagógában. Korhatár nincs, képzettség nem szükséges, a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

 Szalai Kriszta: Maradjunk annyiban

Szalai Kriszta: Maradjunk annyiban

Október 9-én az SZTE Őszi Kulturális Fesztiváljával együttműködésben Szalai Kriszta Maradjunk annyiban című, az idén a Színikritikusok díjára jelölt one homeless woman show-ja lesz látható este fél nyolctól. „Egy 26 éve az utcán élő hajléktalan nővel hallottam riportot. Feltöltötte lelkemet ez a csodás asszony. Ezzel a színházi estével szeretnék mindenkinek erőt adni” – mondta a színésznő, aki 5 napig a saját bőrén is megtapasztalta, milyen kikerülni az utcára. Az előadást követő beszélgetést Szilasi László irodalomtörténész, A harmadik híd írója vezeti. Az előadáshoz kapcsolódóan a MASZK Egyesület gyűjtést szervez: arra kérik a nézőket, hozzanak magukkal ezen az estén egy-egy használható állapotban lévő, de már megunt meleg holmit, amit a szegedi hajléktalan ellátó rendszer intézményeinek fognak eljuttatni.

Furulyás Dóra, Szász Dániel / Tünet Együttes: LOOP

Furulyás Dóra, Szász Dániel / Tünet Együttes: LOOP

Október 12-én két előadással tér vissza a Tünet Együttes. A LOOP címet viselő est merülés két táncművész testén és elméjén keresztül: Szász Dániel az ösztönök világába szervez expedíciót, hogy kiderítse, mivel lehet és mivel veszélyes együtt élni az ember legrejtettebb természetéből, Furulyás Dóra, a Lomtalanítás előadója pedig sajátos elmetérképet rajzol meg a mindannyiunk agyában pörgő félelmekről, elvárásokról és görcsökről.

Október 14-én a Junior Prima-díjas Nagy Dániel Viktor tér vissza a Régi Zsinagóga színpadára, ezúttal Győrei Zsolt író, irodalomtörténész társaságában. Az SZTE Őszi Kulturális Fesztiváljával együttműködésben megvalósuló Nyíló combok erdein túl Győrei Zsolt A Velemi Névtelen versei és levelesládája című kötetéből született verses-zenés est, amiben a 16. századi magyar nyelvhasználatnak megfelelően csendülnek fel hol olvasva, hol énekelve, hol pedig verselve pimaszabb, erotikusabb, néhol szomorkás, de mindenféleképp mosolygásra okot adó írások.

Kamakiri Dance Company

Kamakiri Dance Company

Az őszi kínálat utolsó darabja táncbemutató: október 15-én este fél nyolctól lesz látható először a szegedi Kamakiri Dance Company két új produkciója. Az együttest 2015-ben Vörös Balázs alapította, tagjai olyan pályakezdő táncosok, ifjú tehetségek, akik művészi törekvéseiket együtt álmodják színpadra. Munkáikban nagy teret kap a fizikalitás, a kontakttechnika, a lendület kihasználása és a különböző kultúrák mozgásvilágának tanulmányozása. Zeneiségük egyedi, ritmikailag izgalmas kísérletekre épül. Mindkét új előadás koreográfusa Vörös Balázs, az Inverzben Keresztes Tímea, Lebák Adrienn, Német Klaudia, Pintér Roland, Pócsa Petra és Szabó Nelli, a Sáskajárás című előadásban Banga Kata Jozefina, Keresztes Tímea, Lebák Adrienn, Német Klaudia, Pintér Roland, Pócsa Petra és Szabó Nelli működik közre.