“Összeszokott csapatként dolgozunk” – Guelmino Sándor rendezéseivel nyitja az évadot a tatabányai színház

2017 szeptember 27. szerda, 9:00

Október 6-án a Kamaraszínházban Tadeusz Słobodzianek A mi osztályunk, október 21-én a nagyszínpadon Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátékával nyitja az új évadot a Jászai Mari Színház. Mindkét előadást Guelmino Sándor rendezi. Bakonyi Csilla, Crespo Rodrigo, Danis Lídia, Dévai Balázs, Egri Márta, Kardos Róbert, Megyeri Zoltán és Mikola Gergő mellett Király Attila a Jászai Mari Színház új tagjaként, Jegercsik Csaba pedig meghívott vendégként látható Słobodzianek darabjában.

A bemutatóra készülve a rendező elmondta: „Minden Jászais évad tervezésénél fontos szempont számunkra, hogy olyan darabokat is bemutassunk, amelyek reflektálnak a leglényegesebb társadalmi problémákra. A mi osztályunk többek között ezért kerül bemutatásra. Annak ellenére, hogy – megtörtént események alapján íródott – lengyel történetről beszélünk, ez a több évtizedet felölelő darab hazai körülmények között is pontosan érthető. Ahogyan Lengyelországon, Magyarországon is keresztülment mindenféle rendszer, szép számmal akadtak olyan emberek is, akik hol az egyiket, hol a másikat, hol egymás után valamennyit kiszolgálták. Számunkra sem idegen az, amikor régi ismerősök, barátok, szomszédok fordulnak egymás ellen, kerülnek ellentétes oldalra. Magyarország területét éppen úgy szabdalták hol így, hol úgy, ahogyan Lengyelországét. Bőven van tehát párhuzam. Azt gondolom, egyetlen nézőnek sem okoz majd problémát, hogy átélje ezeket a dolgokat. Ugyanakkor nem csak a darab témáját, de a formáját is különlegesnek tartom. Rég nem találkoztam rendezőként ilyen típusú, ennyire összetett kihívással. A darab kiválasztásánál nagyon lényeges szempont volt ugyanakkor az is, hogy a társulat számára legalább ennyire különleges feladatot találjunk. Azt hiszem, ez az előadás épp olyan típusú munkát igényel majd a színészektől, mint amilyen korábban Az öngyilkos című Erdman bemutatónk volt: igazi csapatjáték, társulati összmunka. Ezt az előadást csak olyan színészek tudják sikerre vinni, akik egymást jól ismerő, összetartó, együttműködésre képes közösséget alkotnak. Olyan színészekkel, akiket nem ismerek, akikkel nem dolgoztam több évet együtt, A mi osztályunk színrevitelét nem is vállaltam volna. Ez a darab önmagában túl nagy falat ahhoz, hogy ne egy társulat biztonságában dolgozzunk. Nagyon fontos számomra, hogy összeszokott csapatként dolgozunk ezen az előadáson!”

Molnár Ferenc klasszikusában Crespo Rodrigót, Danis Lídiát, Honti Györgyöt, Kardos Róbertet, Maróti Attilát, Megyeri Zoltánt és Mikola Gergőt láthatja a közönség.

Guelmino Sándor a premierrel kapcsolatban elmondta: „Nagyon szeretem ezt a Molnár-vígjátékot. Újvidéken, ahol felnőttem, gyerekkoromban a színház legnagyobb vígjáték sikere a Játék a kastélyban volt. Ha nem sikerült, esetleg megbukott egy új bemutató, mindig ez az előadás volt az, ami kihúzta a színházat a bajból, lényegében levehetetlen volt a műsorról. Több mint húsz éven keresztül tartották folyamatosan repertoáron az előadást. Azóta számtalan rendezésben láttam, de valamennyivel kapcsolatban maradt bennem egyfajta hiányérzet, az újvidéki élmény maradt az igazán meghatározó. Minden rendezőnek van egy pár olyan darab a fejében, amelyről tudja, ha eljön a megfelelő alkalom, szeretné megrendezni. A Játék a kastélyban számomra ezek közé tartozik. Néhány évvel ezelőtt egy másik színházban körvonalazódott ugyan annak a lehetősége, hogy megrendezzem az előadást, végül aztán mégsem valósult meg ez a terv. A Jászai Mari Színházban most minden szempontból optimális a helyzet. Molnár Ferencet, egész pontosan ezt a fajta társalgási vígjátékot játszani, elegancia és egy bizonyos játékstílus kérdése. Ez alapfeltétel. Ennek hiányában nincs értelme ezzel a darabbal foglalkozni. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy egy ilyen típusú vígjáték szerepeinek eljátszására nem minden színész alkalmas. A Jászai Mari Színház Játék a kastélyban című előadásának színészei, igen! Úgy gondolom, sikerült megtalálnunk az ideális szereposztást. Néhány évvel ezelőtt rendeztem itt A testőrt. A siker, amit azzal az előadással elértünk, minden reményre feljogosít bennünket a Játék a kastélyban kapcsán. És azon túl, hogy reményeim szerint a nézők nagyon fogják szeretni ezt az előadást, azt hiszem, mindannyiunk számára külön öröm, hogy egy igazi „színházi témájú” darabbal dolgozhatunk. A Játék a kastélyban számomra elsősorban arról szól, milyen valódi ereje van a színháznak, arról, hogy a színház sokszor valóságosabb valóságot képes produkálni, mint maga az élet. Ehhez pedig, nekünk színészeknek, rendezőknek nagyon sok közünk van, hiszen nap mint nap ebben élünk. Arról nem is beszélve, hogy nagyon jóleső érzés, ha még nevetni is tudunk magunkon. De ami talán a legfontosabb, ha ez az előadás Molnár Ferenc szellemében tud megvalósulni, megmutatja majd, mi is a színház csodája!”