A Család ellen nincs orvosság című bohózatot mutatják be Zalaegerszegen

2017 október 06. péntek, 17:52

Ray Cooney a Család ellen nincs orvosság című bohózatát mutatják be Besenczi Árpád rendezésében szombaton Zalaegerszegen, a Hevesi Sándor Színházban.

A kortárs angol szerzőt már ismeri a zalaegerszegi közönség, a Miniszter félrelép című művét egy korábbi évadban nagy sikerrel mutatta be a társulat – mondta el Besenczi Árpád színházigazgató. A darabválasztás indoklásaként azt is elmondta, hogy a Család ellen nincs orvosság című bohózat teljesen más miliőben, “kicsit titokzatos, misztikus világban”, egy kórházban játszódik.

Család ellen nincs orvosság Zalaegerszegen

A színre vitt történet egyben lehetőséget ad arra is, hogy bemutassák, milyen következményei lehetnek egy “ártatlannak tűnő” hazugságnak – hangsúlyozta a rendező, aki egyben a darab főszerepét játssza.

Család ellen nincs orvosság Zalaegerszegen

Az előadás helyszíne London egyik elegáns kórháza, Dr. Mortimore főorvos a neurológus-konferencia nyitóelőadására készül. Az orvosi pihenőszobába betoppan a főorvos tizennyolc évvel ezelőtti szeretője, és rövidesen megérkezik a titkos viszonyukból származó közös gyermekük is, egy punk fiú. A főorvos a kényes helyzetben kollégáját kéri meg, hogy ideiglenesen vállalja el az apaságot.

Család ellen nincs orvosság Zalaegerszegen

Az események összekuszálódnak, nem várt fordulatot vesznek. A történet a szereplők – a főnővér, a rendőrőrmester, a mama – megjelenésével abszurditásba csap át: ruhát kell cserélni, a férfiak nőnek öltöznek. A kacagtató előadás végén a szálak elsimulnak, és végül minden megoldódik – ismertette Besenczi Árpád.

Család ellen nincs orvosság Zalaegerszegen

Úgy fogalmazott: nagyobb szellemi koncentrációt igényel, hogy rendezőként úgy kell színpadra állítni az előadást, hogy közben a saját szerepét játssza. A jelenetek, szituációk kidolgozására kiemelt figyelmet fordítottak, ugyanakkor a színészek nagyobb alkotói szabadságot kaptak, a darab keretein belül számos lehetőségük van az improvizációkra.

Család ellen nincs orvosság Zalaegerszegen

A szerepeket a zalaegerszegi előadáson Mihály Péter, Debrei Zsuzsanna, Kiss Ernő, Czegő Teréz, Bálint Péter, Kovács Olga, Helvaci Ersan, Andics Tibor, Szakály Aurél és Mester Edit játssza.

A díszletet Mészáros Tibor, a jelmezeket Szőke Julianna tervezte. Korábbi munkáikból a teátrum alapításának 35. évfordulója alkalmából a színház előcsarnokában nyílik szombaton kiállítás.

Forrás: Színház.org, MTI