A név: Carmen – Sediánszky Nóra rendezése Nyíregyházán

2017 október 09. hétfő, 10:04

Szeptember végén mutatta be a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház A név: Carmen című előadást Kosik Anita főszereplésével, Sediánszky Nóra rendezésében.

Kosik Anita, Szegezdi Róbert / Móricz Zsigmond Színház / A név: Carmen / Fotó: Sipeki Péter

Kosik Anita, Szegezdi Róbert / Móricz Zsigmond Színház / A név: Carmen / Fotó: Sipeki Péter

Ajánló a darab elé:

Carmen, a végzetes vonzerejű, zabolátlan cigánylány egy nap találkozik a teljességgel nem neki való emberrel, Don Joséval, a talpig tisztességes, rendszerető, józan fiatalemberrel – mi sem természetesebb, mint hogy beleszeret. José is belebolondul a megfoghatatlan és szeszélyes szépségbe, sőt, egyenesen a rabjává válik – innentől kezdve pedig mindkettőjük sorsa megpecsételtetett…

Fülledt, forró tereken, kocsmai bulikban, bikaviadalokon és hegyvidéki csempészbandák búvóhelyein bontakozik ki a világ- és a zeneirodalom egyik leghíresebb szerelmi története, vágy és végzet lüktető erejű összecsapása. Carmen szenvedélytől perzselő drámáját ismerős dallamok, az andalúz földek kiégett vörösének szikkadt világa, mágia és misztikum kíséri.

Nagyidai Gergő, Kosik Anita / Móricz Zsigmond Színház / A név: Carmen / Fotó: Sipeki Péter

Nagyidai Gergő, Kosik Anita / Móricz Zsigmond Színház / A név: Carmen / Fotó: Sipeki Péter

A jelen feldolgozás külön érdekessége, hogy intim térben, a MŰvész Stúdió sajátos, zárt világában, a nézőtől szinte karnyújtásnyira meséli el férfi és nő, szerelem és halál, vonzás és taszítás, természet és társadalom lenyűgöző csatáját. Az előadáshoz új szövegkönyv készült, melyet az eredeti, Prosper Mérimée-kisregény alapján az előadás rendezője, Sediánszky Nóra írt, és amely elsősorban az emberi lélek mélyén rejlő, elemi erejű szenvedélyekre, sokszor önmagunk elől is titkolt, legbenső vágyainkra, félelmeinkre, sóvárgásainkra, egymás felé, vagy egymás mellett elvezető útjainkra helyezi a hangsúlyt. Így szeretünk mi…?

Carment Kosik Anita, Josét Nagyidai Gergő alakítja. A további szerepekben Szegezdi Róbert, Széles Zita, Horváth Réka és Munkácsi Anita látható. Látványtervező: Vereckei Rita, koreográfus: Túri Lajos Péter.

Móricz Zsigmond Színház / A név: Carmen / Fotó: Sipeki Péter

Móricz Zsigmond Színház / A név: Carmen / Fotó: Sipeki Péter

Sediánszky Nóra
A NÉV: CARMEN

Carmen: KOSIK ANITA
José: NAGYIDAI GERGŐ
Carlos/Garcia: SZEGEZDI RÓBERT M.V.
Mercedes: SZÉLES ZITA
Soledad: HORVÁTH RÉKA
Pascuala: MUNKÁCSI ANITA
Zenészek: BÍRÓ PÉTER, OLAJOS GÁBOR

Látványtervező: VERECKEI RITA
Koreográfus: TÚRI LAJOS PÉTER
Ügyelő: SÁRKÖZI ISTVÁN
Súgó: KOVÁCS KATALIN
Rendezőasszisztens: DEMETER ANNA
Rendező: SEDIÁNSZKY NÓRA