19 új település csatlakozott a Pajtaszínház Programhoz

2017 október 18. szerda, 14:05

Harmadik alkalommal indul el ősszel a Pajtaszínház Program, amelyben ezúttal is részt vesz az ország összes megyéje. Ezúttal újabb 19 településen alakul Pajtaszínházi Közösség, így már 62 települést ér el a fejlesztőprogram.

2017 őszén harmadik alkalommal indul el a Pajtaszínház Program, melybe ezúttal is részt vesz az ország összes megyéje. Idén újabb 19 településen alakul Pajtaszínházi Közösség, ennek köszönhetően már 62 települést ér el a fejlesztő program. A féléves alkotó munka eredményeit összegző, az amatőr színjátszás ünnepének számító Pajtaszínházi Szemlére 2018. január 27-28.-án kerül sor a Nemzeti Színházban. 2015 őszén az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával a Magyar Teátrumi Társaság és a Nemzeti Művelődési Intézet a falusi színjátszó mozgalom újraélesztése érdekében indította útjára a Pajtaszínház Programot. A közművelődési feladatellátás kereteinek átszervezésével – a Nemzeti Művelődési Intézet szellemi örököseként – immár az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. működik együtt a Teátrumi Társasággal a harmadik program idei megvalósításában.

A Pajtaszínház Program részeként a települések színjátszó körével fél éven keresztül dolgozik együtt egy szakmai mentor és egy helyi amatőr művészeti csoportvezető. A közös munka eredményeként létrehozott színpadi művek a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Nemzeti Színházban megrendezett Pajtaszínházi Szemlén kerülnek bemutatásra. Az elmúlt két programba az ország összes megyéje összesen 43 színtársulattal kapcsolódott be és az amatőr színjátszás seregszemléjére több mint kétezer ember volt kíváncsi. 2017-ben az alábbi települések vesznek részt a Pajtaszínház Programban: Városföld, Vásárosbéc, Kétsoprony, Hollóháza, Apátfalva, Magyaralmás, Dör, Monostorpályi, Atkár, Jásztelek, Tardos, Tar, Bag, Hedrehely, Újdombrád, Pálfa, Kissomlyó, Sümegprága, Milejszeg. Ezek 42%-a 1000 főnél kisebb lakosságszámmal rendelkezik.

A programban eddig részt vevő társulatok közül 35 a projekt befejezését követően is működik, azóta 31 új darabot állítottak színpadra, és mintegy 120 településen léptek fel falunapok, fesztiválok, népünnepélyek keretében.