A János királyt és A sevillai borbélyt mutatja be a Szegedi Nemzeti Színház

2017 október 18. szerda, 10:00

Friedrich Dürrenmatt János király című drámáját és Rossini A sevillai borbély című operáját mutatja be a következő hetekben a Szegedi Nemzeti Színház.

Szegedi Nemzeti Színház

Szegedi Nemzeti Színház

Keszég László főrendező a színház novemberi műsoráról tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta, Dürenmatt drámájának magyarországi ősbemutatóját 1970-ben – két évvel a darab születése után – Szegeden tartották. A svájci szerző művéhez Shakespeare 1596-ban írt drámáját vette alapul. Főszereplője valós történelmi személy. A darab érdekfeszítő, sokszor humoros tanmesét tár a nézők elé arról, mihez vezet a hataloméhség – fogalmazott a rendező a november 10-től látható produkcióról.

A fordulatos szatírát érdekes vizuális megoldásokkal, élő zenével kísérve kiváló szereposztással állítják színpadra. A címszerepet Gyöngyösi Zoltán alakítja, akit a szakma a legígéretesebb pályakezdőnek választott az előző évadban – mondta Keszég László.

November 17-től látható Szegeden Rossini A sevillai borbély című operája. A négy színház és egy független előadó-művészeti szervezet által létrehozott produkciót Kerényi Miklós Gábor rendezte. A szabadtéri premiert július végén Szentendrén tartották, a kőszínházi változattal először Szegeden találkozhat a közönség. Pál Tamás karmester hangsúlyozta, hogy Rossini operájának komoly hagyományai vannak Szegeden, melyek elválaszthatatlanok Gregor József személyétől. A klasszikus feldolgozások mellett új szemléletű előadást is láthatott a szegedi közönség Kovalik Balázs Se villa, se borbély címmel állította színpadra a művet.

Vasvári Csaba, Vadász Dániel, KERO, Forgács Péter, Gyüdi Sándor / Fotó: Deim Balázs, szentendreiteatrum.hu

Vasvári Csaba, Vadász Dániel, KERO, Forgács Péter, Gyüdi Sándor / Fotó: Deim Balázs, szentendreiteatrum.hu

A Nagyszínházban november 2-án jótékonysági koncertet rendeznek a Szegedi Tudományegyetem Pszichiátriai Klinikája javára. A Szegedi Szimfonikus Zenekar vendége Malek Andrea és édesapja, Malek Miklós lesz. Szegeden indul november 4-én a Honeybeast Symphoney című országos turnéja. A koncertsorozaton az együttes jól ismert dalai nagyzenekari kísérettel csendülnek föl.

November 20-án rendezi a Szeged Első Lions Klub hagyományos jótékonysági rendezvényét. A népzenétől a rock and roll forradalmáig című esten Pál István “Szalonna”, valamint Ferenczi György lép föl együttesével.

Forrás: MTI, Színház.org