Ákos a veszprémi színházban is fellép

2017 október 21. szombat, 13:36

Kovács Ákos 2017-re koncertszünetet hirdetett, hogy újabb projektbe vághasson: egyik legkedvesebb költője, Arany János verseiből hangoskönyvet készített.

Ezzel egyidőben – a hangoskönyv anyagából –  előadói estet vitt színpadra.

A bemutató néhány napja a budapesti Nemzeti Színházban volt.

November 13-tól a Veszprémi Petőfi Színház meghívására a Latinovits-Bujtor Játékszín közönsége is élvezheti ezt a különleges előadást – jelentette be a színház vezetése.

Interjúrészlet Ákossal:

A temperamentuma alapján inkább Petőfihez sorolná az ember… Mi az, ami mégis megfogta Arany műveiben, karakterében? Régi ez a vonzódás?
– Tanáraim indítására idestova negyven éve mondok verseket. Arany János balladáinak a világával a Fazekas Gimnázium diákjaként találkoztam először, mondhatni, sorsszerűen. Olyan legendás magyartanárok segítettek az értelmezésben-versmondásban, mint Babits Éva vagy Filó Katalin. Nagy szerencsémnek tartom, hogy még időben el tudtam mondani nekik, mennyit kaptam tőlük, mert sajnos már egyikük sem él. Arany János műveltsége, filmes látásmódja, dramaturgiai érzéke kamaszként lenyűgözött, és ugyanúgy hat rám ma is.

Nem öreges, nehézkes ez a költészet – már csak a nyelvezete miatt is – a mai, pörgős világban?
– Ez a világ és főleg annak mai magyar irodalma nagyon más és feltétlenül szegényebb lenne Arany nélkül. Rengeteg mai szerzőnek és befogadónak is igazodási pont, sokunk számára meghatározó költő. A pörgős világot megénekelhetik a kortárs szerzők. A történelmi balladákat jobbára én is kihagytam a műsorból, de – ha elfogadjuk, hogy a kultúra művelést jelent, önmagunkét elsősorban, aztán másokét – nyugodtan színpadra lehet vinni nehezebbnek tűnő szöveget is, nem kell ettől megijedni. Az sem mellékes, hogy ide elsősorban olyan érdeklődőket várunk, akik számára Arany János világa nem teljesen idegen. Sok értelmezési munka és vita tüzében született meg az előadás, remélhetőleg ez is átüt rajta. Szigethy Gábor irodalomtörténész, több generációnyi színész tanára rendezte a színpadi változatot és a hangoskönyvet is, ő éppen a bemutató napján lesz 75 éves. Ha én újoncnak is számítok a színházban, ő biztosan nem az. Igaz, annak is lassan tíz éve, hogy Krúdy novelláit rögzítettük, és felolvasóestekkel kezdtük járni az országot.

Folytatást itt olvashat.