Ősbemutató és emlékezés Esztergomban

2017 november 02. csütörtök, 14:11

A Babits Mihály Kamaratársulat alkotói november 3-án (pénteken) 16 órakor a Széchenyi térre hívják az esztergomi színházpártoló közönséget, hogy virágokat helyezzenek el a névadó és mindenkori szellemi mérce, Babits Mihály szobra előtt. 19 órakor pedig Vörös István József Attila-díjas író Presszó-szonáta c. művét mutatják be a Művelődés Háza színháztermében (Imaház utca 2/A).

Babits Mihály Kamaratársulat: Presszó-szonáta

Babits Mihály Kamaratársulat: Presszó-szonáta

Az alkotók ajánlója:

Presszó és kávéház: találkozások színhelyei. Hogy ezek a találkozások véletlenek vagy sorsszerűek?
Nőket látunk, különböző státuszban, különböző háttérrel, különböző jellemmel és akarattal. De vajon kinek az akarata érvényesül? A férfié, aki bár nincs jelen, mégis ordít a hiánya, mert minden belőle indul és hozzá tér vissza? A rendezőé és íróé, akik arra „kárhoztatnak” két színésznőt, hogy ezen az estét ketten hattá hasadjanak? De hát lehet egy színésznek pokol a színház, a játék? Hiszen minden szerep ezen a világon. A feleség. A szerető. A festő. És a megrendelő is. Gondoljon mindenki csak az Ahogy tetszik méla Jaques-jára.

A szonáta klasszikus zenei műfaj. Általában három, négy ciklikus tételből áll, amelyek formájára és sorrendjére nézve elég szigorú szokás alakult ki. Vörös István drámája – nomen est omen- partitúra, amit a színésznők hangjukkal, mozgásukkal szólaltatnak meg. Igazi gúzsba kötve táncolás. És mégis, ahelyett hogy a műfaji keret korlátozna, teret enged a formával és stílussal való kísérletezésnek. A szonáta teatralizálása írói és színészi bravúr. Valódi színházi játék, ahol nem elrejtjük a kulisszát, hanem megmutatjuk.

Babits Mihály Kamaratársulat: Presszó-szonáta

Babits Mihály Kamaratársulat: Presszó-szonáta

Vörös István:
PRESSZÓ-SZONÁTA
Duna-parti-túra
(Játék egy részben)

G: Kéner Gabriella
C: Maronka Csilla

Látvány: Giricz Máté
Technika: Kovács Vince, Vincze Péter
A rendező munkatársa: Vereczkei Kata
Rendező: Kaj Ádám

Ősbemutató:
2017. november 3. 19:00