Európában először Veszprémben állítják színpadra a Holt költők társaságát

2017 november 02. csütörtök, 8:05

Európában elsőként állítja színpadra a Holt költők társaságát a Veszprémi Petőfi Színház Funtek Frigyes rendezésében – jelentette be Oberfrank Pál, a színház igazgatója a darab médianapján.

Oberfrank Pál színházigazgató – aki a darabban John Keating irodalomtanár megformálója – kiemelte: több éves munka előzte meg a jogok megszerzését. Mint mondta, régi vágya volt a színház vezetésének a darab színpadra állítása, de az nem szerepelt egyik ügynökség portfóliójában sem, ezért meg kellett keresniük a jogtulajdonost.

Az Oscar-díjas filmből készült színdarab világpremierjét tavaly tartották New Yorkban. A szövegkönyvet, melyet a film forgatókönyvét is jegyző Tom Schulman írt, a Petőfi Színház hosszas levelezés után idén nyáron kapta meg, és egyből nekiláttak a fordíttatásnak – tette hozzá.

Oberfrank Pál az általa megformált szerepről azt mondta: lehetőséget nyújt számára, hogy a költészetet segítségül hívva rámutasson arra, hogy mennyire fontos megtalálni saját egyéniségünket, tempónkat, ritmusunkat.

 “Verseket nem azért írunk és olvasunk, mert menő. Azért írunk és olvasunk verseket, mert valamennyien az emberi fajhoz tartozunk, az emberi faj pedig tele van szenvedéllyel. Az orvostudomány, a jog, a közgazdaság… ezek mind nemes dolgok, kellenek a lét fenntartáshoz, de a költészet, a szépség, a romantika, a szerelem: ezek azok, amikért érdemes élni.” (Holt költők társasága)

Saját bevallása szerint könnyedséget okozott a darab rendezőjének, Funtek Frigyesnek az, hogy a szövegkönyvet a film forgatókönyvírója, Tom Schulman készítette. Mint mondta: a szerző remekül írta át a darabot színpadra, kihúzta vagy átírta azokat a részeket, amelyek annyira filmesek – például a gyakori helyszínváltozások miatt -, hogy nehéz lenne őket színpadra állítani.

Funtek Frigyes példaként említette Nolan igazgató szerepét, amelybe a szerző belesűrítette a filmen megjelenő összes tanár fontosabb megjelenését. A rendező szerint ez jót tett a történetnek, a színpadi változat egyik erősségévé vált a szerep, nem beszélve a fiatalokról, akik egy új generáció lendületét vitték a darabba.

“Nem számít, hogy mások mit mondanak, a szavak és az eszmék meg tudják változtatni a világot.” (Holt költők társasága)

A Holt költők társasága premierjét november 3-án pénteken tartják a Veszprémi Petőfi Színházban. John Keating irodalomtanárt Oberfrank Pál, Paul Nolan igazgatót Kőrösi Csaba, az osztály főbb tagjait Kurely László, Koller Krisztián, Szalay Bence, Hevesi László, Fülöp Tamás és Gaál Attila Csaba alakítják. Feltűnnek a darabban tehetséges helyi középiskolás fiatalok, valamint epizódszerepekben színre lép Szeles József, Módri Györgyi és Dér Mária is.