Macskutyák – Ceausescu-karikatúra a soproni színházi klubban

2017 november 13. hétfő, 11:01

Kincses Elemér marosvásárhelyi rendező, színpadi szerző, regényíró művei is szerepelnek a soproni teátrum színházi klubjának idei műsorán. Az alkotó Macskutyák című darabjának bemutatója november 15-én este hét órakor lesz, a rendező Pápai László.

A soproni színházi klub 2015-ben jött létre azzal a céllal, hogy az intézmény még szorosabbá tegye a kapcsolatot a nézőkkel. Ezért olyan együttlétre invitálta a társulat a közönséget, amelynek keretében mélyebb gondolatokat hordozó, az élet kérdéseit szerteágazóan és színesen vizsgáló produkciókat tűztek műsorra színpadi játékok, illetve felolvasó-színházi keretek között.

A kezdeményezés központjába a kortárs szerzők műveit helyezték, s ezt idén is szeretnék folytatni. Ezért is mutatják be Kincses Elemér három drámáját. A Macskutyák Ceausescu és neje karikírozott képeként kerül színpadra egy olyan abszurd kérdéssel, mi történne, ha a diktátor és felesége még élne és uralkodna. Az ugrás – amelyet maga a szerző rendez és 2018. április 4-én este hét órakor tekinthető meg – pedig Dugovics Titusz nándorfehérvári hős képzeletbeli gondolatairól szól. A tervek között szerepel az író Ringlispíl című művének a műsorra tűzése is.

 

Kincses Elemért drámaíróként az abszurd műfaj jeles művelője. Egyfajta görbe tükröt tart az olvasók felé létezésünkről. Ezt szeretné most megmutatni Pápai László rendező is. – Szól a mese: „hol volt, hol nem volt,az üveghegyeken is túl…” A mesebeli üveghegyekről tudjuk, hogy valóságalapjuk a havasok látványa. Amit a mese elbeszél most akkor volt, vagy nem volt? Kincses Elemér drámáját olvasva ilyen lebegést érzünk. Amiről szól, annyira hihetetlen, hogy az csak kitalálás lehet, de azt is gondolhatjuk: annyira hihetetlen, hogy ilyesmit nem lehet kitalálni. “Magánbűnök, közerkölcsök”, hatalom és alávetettség, igazság és hazugság, fájdalom és cinizmus cserépdarabjai kavarognak ebben a virtuális kaleidoszkópban a képtelenség (vagyis az abszurd) képeit (egészen pontosan négyet) komponálva. Ráadásul a történet az üveghegyek országában játszódik – mondta a készülő előadásról Pápai László.

Szereplők: Ács Tamás, Szőcs Erika, Savanyu Gergely, Major Zsolt, Horváth Dávid, Papp Attila, Simon Andrea. Az előadást tizennyolc éven felüli nézőknek ajánlják.

Kincses Elemér (fotó: Soproni Petőfi Színház)

Kincses Elemér (fotó: Soproni Petőfi Színház)

A színházi klubban láthatják a nézők november 29-én este hét órakor Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című művét Gál Tamás és Kiss Szilvia főszereplésével. A rendező Pataki András, aki a Mindörökké Júlia című előadást is színpadra állítja március 14-én este hét órakor. A produkció Szendrey Júliáról szól. A színházi klub nézőinek Valentin napi versműsort is kínálnak február 14-én, majd május 23-án este hét órakor a soproni Ross Károly Outsourcing című művét láthatja a közönség Kovács Frigyes rendezésében.

Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója elmondta: az igényes soproni nézők nagyon jól fogadták a két esztendeje indult kezdeményezésüket, gyakran nyolcvan-száz nézőt is vonzanak ezek a különleges, kötetlen beszélgetésekkel színesített klubtalálkozások. Annak pedig külön örül, hogy a színház az elmúlt időszakban ezekkel a bemutatókkal a magyar kortárs szerzők egyik otthonává tudott válni.