Zsebrevü Bródy-dalokkal a Szegedi Pinceszínházban

2017 november 14. kedd, 14:24

Tizennégy Bródy János szerzemény is elhangzik a Szegedi Pinceszínház legújabb ősbemutatóján, a BÁRcsak című zsebrevüben. Janik László darabját november 24-én mutatja be a teátrum a szerző rendezésében.

Szrapkó Nándor, Papp Gabriella és Varga Bálint, a Szegedi Pinceszínház igazgatója (fotó: szeged.hu)

Szrapkó Nándor, Papp Gabriella és Varga Bálint, a Szegedi Pinceszínház igazgatója (fotó: szeged.hu)

A BÁRcsak két színész barátságáról szól, akik egy bárban lépnek fel szabadidejükben, hogy kiegészítsék színházi fizetésüket. Sorsok, érzelmek, élethelyzetek villannak fel és elevenednek meg, hogy a felhőtlen kacagástól a melankólián át a sírásig és vissza kísérjék a nézőket.

Janik László zsebrevüjéből az is kiderül, hogy egy könnyed bárműsor mögött is mennyi munka, mennyi feszültség van, és olykor magunkra ismerhetünk bármi is legyen a foglalkozásunk. Bródy János dalai – amelyekből tizennégy hangzik el élőben az elődás során – nem csupán egy kort és egy intellektuális világot idéznek, de folyamatosan apropóját, vagy hátterét adják a két szereplő sorstörténeteinek. Hogy a két szereplő egyébként ellenkező nemű? Nos, ez sem lesz mellékes.

– A vizsgaelőadásomon játszottam utoljára ennyire intim szituációban, kétszemélyes darabban – árulta el a Bélát alakító Szrapkó Nándor. – Olyan, mintha most feltehetném a habot és a cseresznyét az eddigi huszonegy évem munkájára.

Papp Gabriella (fotó: szeged.hu)

Papp Gabriella (fotó: szeged.hu)

– Ha férfi és nő sokat dolgozik együtt, összezárva, elkerülhetetlenül szövődnek köztük érzelmek – magyarázza az Évát játszó Papp Gabriella. – Megmutatja a darab, mi zajlik az öltözőben, mi látszik ebből a fellépések közben, és mit kezdenek a színészek azokkal az érzelmekkel, amelyek a színpadon születnek köztük, de elvileg nem vihetik haza őket.

– Izgatott a történet, a szoros barátság férfi és nő között, akik történetesen színészek, és megosztják egymással a magánéleti problémáikat; egy egész színházi világot lehet ezzel felépíteni – mondta el Janik László. – Eleinte sokféle zenét akartam beépíteni, majd kezembe akadt egy Bródy-album, és megvilágosodtam – mintha ehhez a történethez születtek volna a dalok.

Forrás: delmagyar.hu, szeged.hu