A vágy villamosa – Bérczes László rendezése Kaposváron

2017 november 16. csütörtök, 10:00

November 3-án tartotta Tennessee Williams A vágy villamosa című művének bemutatóját a Csiky Gergely Színház, amely egyben az évad 50. előadása is volt. A drámát Bérczes László állította színpadra.

Ajánló a darab elé:

A Vágy nevű villamossal érkezik New Orleans francia negyedébe egyetlen bőröndjével Blanche, a kifinomult eleganciájú, gyönyörű tanárnő. Húgához, Stellához és férjéhez igyekszik, hozzájuk készül látogatóba. Ám e szeretetteljes gesztus mögött számos mélyen őrzött tragédia, titok és gyötrelem rejtőzik, melyek lassan mind-mind felszínre törnek, és változtatják meg gyökeresen szereplőink életét. Két teljesen különálló világ csap össze egymással: a látszat és a valóság. Az ellentétek az első pillanattól kezdve nyilvánvalóvá válnak. De vajon ki fog felülkerekedni a másikon? Az úrinő, aki álmait már rég elvesztette? A alfahím, aki mindig két lábbal áll a földön? Vagy sikerül Stellának ügyesen egyensúlyoznia szerettei között, és végül elsimít mindent?

Főbb szerepekben Mészáros Sára, Molnár Gusztáv m.v., Szvetnyik Kata, Benedek Dániel e.h. láthatók.

A vágy villamosa / Csiky Gergely Színház / Fotó: Memlaur Imre

Bérczes László a produkcióról:

– Engem ebben a mostani közegben, amiben élünk, erősen foglalkoztat az a rosszfajta bátorság, amivel akár pillanatonként is, akár a közösségi oldalakon ítélkezünk. Itt van nekünk négy hősünk, akiknek egytől egyig igaza van. Én ezt a négyféle szemben álló igazságot szerettem volna felmutatni. Arra szelíden rákérdezni, hogy szabad-e egyből ítélkeznünk. Mert most ez zajlik, ez a „facebook-bátorság” – és ez tőlem nagyon idegen – mondta a rendező a Sonline.hu-nak.

Bérczes László a karakterek személyiségét is kutatja.  – Sokszor szoktuk idézni Georg Büchner mondatát, hogy minden ember egy szakadék. Ha igazán belenézünk, egy szakadékba nézünk, de ez nem csak a félelmetes mélységet jelenti, hanem azt is, hogy nem lehet a végére jutni. Mindannyian sokkal bonyolultabbak vagyunk annál, mintsem megfejteni tudnánk azt. Én is csak araszolok a megfejtés felé, de nem érek a végére. Teli vagyunk titokkal, de nem az a dolgunk a színpadon, hogy a titkokat leleplezzük, hanem hogy felmutassuk, mennyi rejtéllyel teli minden egyes ember. A vágy villamosa tele van érzelemmel és fontos kérdésekkel – fejtette ki a rendező.

 
 

Kapcsolódó anyagok