Új színházi sorozat várja a fiatalokat Sopronban

2017 november 18. szombat, 16:18

A Fórum Színház első előadásaként november 27-től Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című színjátékát láthatják a Liszt Központban és beszélgetnek is a fiatalokkal a látottakról.

A Soproni Petőfi Színház ajánlója:

Az elmúlt öt évben a teátrum tudatosan és nagy energiákat mozgatva dinamikusan nyitott a fiatal közönség irányába, s a sikeres iskolaszínházi programjának, valamint a városi és környékbeli pedagógusokkal való jó együttműködésnek köszönhetően nőtt ennek a korosztálynak a létszáma a bérletesek között. A Tantermi-és tornatermi színház és a színházi nevelési program után ebben az évadban már Fórum Színház is várja a fiatalokat a soproni teátrumban.

Korábban még csak meg sem fordultak az óvodások a színházban, mára ebben a korosztályban nagy számú bérletese van az intézménynek. Az alsós korosztály hagyományosan színházba járó réteg, az ő körükben is sikerült az elmúlt évadokban növelniük a nézőszámot, ahogy a felsős korosztály körében is, amely a rájuk szabott színházi nevelési előadások révén egyre fontosabbnak tekinti a színházat. Hasonló tendenciát rögzíthetnek a középiskolások esetében is, azonban az ő megszólításuk további munkára, újabb utak és módszerek kikísérletezésére sarkallta a teátrumot.

Számukra idén Fórum Színház – Színház(értő)néző – foglalkozások keretében a Csongor és Tündét mutatják be Perényi Balázs rendezésében a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Forrás Színház koprodukciójában. Rendhagyó lesz ez a bemutató, mert beszélgetnek az előadásról a diáksággal, elemzik a látottakat egy pszichológus segítségével, az alkotók szeretnék bevonni őket abba, hogy legyen véleményük, gondolatuk mindarról, amit a mű és színjáték közvetít.

Azért is esett a soproni színháznak erre a műre a választása, mert a Csongor és Tünde a keresések színjátéka is: a fiatalok helyüket igyekeznek megtalálni a világban, utakra lelnek, amelyekről még nem tudhatják, hová vezetnek, a világ által felkínált lehetőségekről ki kell deríteniük, azok számukra valók-e, s hol lelhetik meg a boldogságot. Perényi Balázs rendező szerint is nagyon időszerűek ezek a kérdések a fiatalok számára.

A középiskolások ezen kívül ebben az évadban tavasszal John Osborne Dühöngő ifjúság című színpadi játékát nézhetik meg Kéri Kitty rendezésében, Eperjes Károly főszereplésével, a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara hallgatóinak közreműködésével Sopronban.