Véget vethet-e egy barátságnak a „műélvezet”? – Művészet Lukáts Andor rendezésében Szombathelyen

2017 november 29. szerda, 7:00

December 1-jén mutatja be a Weöres Sándor Színház Yasmina Reza Művészet című komédiáját Jordán Tamás, Szabó Tibor és Szerémi Zoltán szereplésével.

Jordán Tamás, Szabó Tibor / Weöres Sándor Színház: Művészet / Fotó: Mészáros Zsolt

Jordán Tamás, Szabó Tibor / Weöres Sándor Színház: Művészet / Fotó: Mészáros Zsolt

A Weöres Sándor Színház ajánlója:

Egy láthatatlan fehér kép a fehér falon. Erről szól a Művészet. Csak annak látható, aki nagyon sokat költött rá. Sokat költött, mert a kortárs képzőművészet minden „remekműve” (ez is) izgalomba hozza. Ezek a leg-leg képek annak a falára kerülnek, aki a „semmi” titkát is érti, s szívesen mutatja meg két barátjának. Vesztére teszi. Nagyon kevésen múlik, hogy a barátságuk vége lesz a „műélvezet”.

1997-ben mutatta be a Katona József Színház Yasmina Reza „Művészet” című komédiáját. A háromszereplős darabot akkor Bán János, Haumann Péter és Lukáts Andor játszotta. Húsz évvel a bemutató után Lukáts Andor vitte színre a darabot a Weöres Sándor Színházban.

Szabó Tibor Jordán Tamás / Weöres Sándor Színház: Művészet / Fotó: Mészáros Zsolt

Szabó Tibor Jordán Tamás / Weöres Sándor Színház: Művészet / Fotó: Mészáros Zsolt

A cím idézőjeles. Tulajdonképpen már formailag is magában hordozza az alapkonfliktust. A jel, amely megkérdőjelezi a közé eső tartományt. A kérdésből aztán még több kérdés lesz, és a bizonytalanság szépen lassan végigcsordogál a darab minden egyes szintjén. A művészet és az ember kérdései ugyanazt a földet (bőrt) kaparják: Van-e értelme az emberi létezésnek? Mi köt minket a másikhoz? Meddig tartok én, hol kezdődik a te?

Az alaphelyzet az, hogy Serge (Jordán Tamás) 200 ezer frankért vesz egy eredeti Antrioszt, egy 160×120 centiméteres fehér képet, fehér pászmákkal. Visszaugrunk ezen a képen keresztül az 1900-as évek elejére, az orosz szuprematizmus időszakába, ahol is egy Malevics nevezetű ember egy sorozat „fehéren a fehér” képet festett. A művészettörténet egyik legradikálisabb cselekedete volt ez a fehér négyzet. A fehér levetkőzteti az őt szemlélőket, kifordítja őket magukból, megszünteti az addig felépített biztonsági zsilipeket. Pőre szituációkban, a súrlódástól a teljes felvérzésig frusztrálják egymást a szereplők, mígnem felégetnek maguk között minden addigi kapcsolódási pontot. Állni a semmi előtt és a művészetről gondolkodni egyszerre látszik katartikus erejűnek és teljesen hiábavalónak. Ez a zavar, ez a megfoghatatlanság szabadítja el az indulatokat a három barát között. Kétszázezer rongyot adtál ezért a szarért? – kérdezi Marc (Szabó Tibor).

Jordán Tamás, Szerémi Zoltán, Szabó Tibor / Weöres Sándor Színház: Művészet / Fotó: Mészáros Zsolt

Jordán Tamás, Szerémi Zoltán, Szabó Tibor / Weöres Sándor Színház: Művészet / Fotó: Mészáros Zsolt

A három szereplő viszonyrendszere bonyolult. A különböző kapcsolódási pontok, kommunikációs helyzetek variálódnak. Az új felület, vagyis a tiszta kép bekerülésével, mintha egy új személy is belépne a térbe. Az „üres” vászon pedig szívja magába az addig elhallgatott gondolatokat, kizökkenti az automatizmusokat, a rögzült, stabil helyzeteket. A vászon tökéletes terepe lesz annak, amit a pszichológia projekciónak nevez. Az a pszichoanalízis terminológiájában arra vonatkozik, hogy saját elfogadhatatlan tudattartalmainkat „átruházzuk” valaki másra. Így élesedik ki Serge és Marc dominanciaharca, de így veszíti el addigi semleges, hárító szerepkörét Yvan is. A szereplők már nem találják egymást, elvesztették az egymás felé kiépített, sokszor védőbástyaként működő mondatokat. Megszűntek a biztonsági körök, elhullottak a kapcsolati klisék, előtűnt a nyers hús. Észre sem veszik, de szép lassan egymás bőrét húzzák a vászonra.

Szerémi Zoltán, Jordán Tamás, Szabó Tibor / Weöres Sándor Színház: Művészet / Fotó: Mészáros Zsolt

Szerémi Zoltán, Jordán Tamás, Szabó Tibor / Weöres Sándor Színház: Művészet / Fotó: Mészáros Zsolt

Yasmina Reza: Művészet
-komédia-
Fordította: Bognár Róbert

Serge/Jordán Tamás, Marc/Szabó Tibor, Yvan/Szerémi Zoltán

Díszlet: Khell Csörsz, Jelmez: Pető Kata, Zene: Kovács Márton
Súgó: Papp-Ionescu Dóra, Ügyelő: Bors Gyula
Rendezőasszisztens: Schmidt Róbert
Rendező: Lukáts Andor

Bemutató:  Weöres Sándor Színház, Szombathely
2017. december 1. 19 óra, Márkus Emília terem