Emberek alkonya – Miskolci együttműködésben a k2 Színház

2017 december 02. szombat, 7:35

December 2-án mutatja be a Miskolci Nemzeti Színház az Emberek alkonya című darabot Benkó Bence és Fábián Péter rendezésében.

Horváth Szabolcs, Domokos Zsolt, Simon Zoltán / Miskolci Nemzeti Színház - k2 Színház: Emberek alkonya / Fotó: Éder Vera

Horváth Szabolcs, Domokos Zsolt, Simon Zoltán / Miskolci Nemzeti Színház – k2 Színház: Emberek alkonya / Fotó: Éder Vera

Ajánló a darab elé:

Magyarország a XXII. század hajnalán. Országszerte járvány tombol. Hölzen Albin professzort, a gyógymód utolsó kutatóját egy nap vérbe fagyva találják laborkabinjában. Esti Kornél, a doktor egykori tanítványa magánnyomozásba kezd, melyhez segítségül hívja Miskolczi Elzát, a hajdani Kazinczy Társaság alapítóját, aki mindenkinél jobban ismerte az áldozatot – és aki talán segíthet megmenti az országot a szótlanság pestisétől. Azonban a hatalmon lévő Testvériség is ráállítja az ügyre helytartóját, ezzel pedig kezdetét veszi a hajsza a gyilkos után, aki elvezethet a gyógymódhoz.

Kinek állhatott érdekében megállítani a kutatásokat végző professzort? A gyilkosság miatt a rejtőzködő Árvák, a Testvériség és az utolsó, még egészséges populációt jelentő Szimpozionisták közötti feszültség egyre nő. Vajon képesek lesznek Elzáék megakadályozni a polgárháborút? És hogy jönnek ide a szíriusziak?

Viktor Balázs, Piti Emőke / Miskolci Nemzeti Színház - k2 Színház: Emberek alkonya / Fotó: Éder Vera

Viktor Balázs, Piti Emőke / Miskolci Nemzeti Színház – k2 Színház: Emberek alkonya / Fotó: Éder Vera

A Tükörhasadás az ősi, skandináv irodalomban megbúvó nagy életigazságokat vonja párhuzamba a mai norvég társadalmi problémákkal. Mai köntösbe bújtatva jelennek meg a skandináv mitológia istenei és csodalényei, mint afféle szuperhősök, akik a hétköznapok nehézségeivel küzdő kisemberek problémáin segítenek, és egy egész társadalom önmagával való szembenézéséhez szükségesek. Hogy ne hasadjon meg az a tükör, ha belenézünk. Új minőség. Szerencsés csillagzat. Sok-sok igazság. Mérhetetlen káosz.

A hazai színházi életben szokatlan – úttörőnek mondható – vállalkozásnak köszönhetően egy független és egy kőszínházi társulat koprodukciójában készül az Emberek alkonya című előadás a miskolci Játékszínben. Az együttműködés az előző évadban kezdődött, akkor még csak a K2 alapítóit hívta meg a Miskolci Nemzeti Színház, hogy Babits Mihály utolsó regényét használva megírják és színpadra vigyék az Elzát.

Horváth Szabolcs, Borsányi Dániel / Miskolci Nemzeti Színház - k2 Színház: Emberek alkonya / Fotó: Éder Vera

Horváth Szabolcs, Borsányi Dániel / Miskolci Nemzeti Színház – k2 Színház: Emberek alkonya / Fotó: Éder Vera

Benkó Bence és Fábián Péter az előadásról:

“Ahhoz vagyunk szokva, hogy mindent magunk csinálunk. Nincs műszak, ügyelő, súgó. Itt pedig ez a színházi működés része. Ez az infrastruktúra – az újdonság varázsával – megtermékenyítőleg hat, akkor is, ha vannak közülünk, akik már dolgoztak kőszínházban. A színészek is összeismerkedtek egymással – remélem, sokat tudnak profitálni ebből a találkozásból” – mesélte Fábián Péter a Borsod Online-nak.

Benkó Bence szerint szimpatikus lehetett, ahogy a színházról gondolkodnak, a színházi nyelv, amit használnak, a mód, ahogyan a színészekkel dolgoznak. “Szerette volna a színházi vezetés, hogy ezzel találkozzanak az itteni társulati tagok. Hogy ebből létrejön-e valami új és izgalmas, az végül a munkából derül majd ki. Reméljük. Azon vagyunk” – fogalmazott.

“És ne felejtsük el a másik oldalát sem. Hogy mi is találkozunk olyan színészekkel, akik nem ma kezdték a pályájukat. A profizmusuk a számunkra is nagy fejlődési lehetőség: a színészek sok fogást tanulhatnak tőlük, nekünk pedig rendezőként szintén jó lecke, hogyan lehet Máhr Ágival, Varga Zolival megtalálni a közös nyelvet. Ez izgalmas. Minden tekintetben közös vállalkozásnak érzem” – hangsúlyozta Fábián Péter.

Harsányi Attila, Simon Zoltán / Miskolci Nemzeti Színház - k2 Színház: Emberek alkonya / Fotó: Éder Vera

Harsányi Attila, Simon Zoltán / Miskolci Nemzeti Színház – k2 Színház: Emberek alkonya / Fotó: Éder Vera

“Úgy jöttünk ide is, hogy bármit lehet. Alapvetés, hogy nem korlátozzuk, hanem szabadon engedjük magunkat, a – jó értelemben vett – hülyeségeinket. És aztán lehet, hogy nem működik, lehet, hogy az itteni közönségnek nem jön be úgy, mint máshol. Amikor az Elzát készítettük, szintén volt ilyen félelmünk. Utóbb kiderült, alaptalanul. Most más hangvételű előadáson dolgozunk, de most sem tudjuk, hogyan fogadják majd, mert nem konvencionális, ami készül” – árulta el Benkó Bence.

“Amikor elkezdtük kitalálni az Emberek alkonya sztoriját, rájöttünk, mennyire rímel az Elza történetére. Mintha az apokalipszis témája érdekelne bennünket – nyilván, mert ilyen impulzusok érnek. Hogyan lehetne körüljárni, hogy egy szinte végstádiumban lévő társadalom ne maradjon ebben az állapotában, és ne forduljon még rosszabbra minden. Ezért jött az az ötletünk, hogy legyen egy pici kapocs a tavalyi előadásunk és az idei között, miközben az idei zárt egységként, önmagában is érthető maradjon. Egy-két szálat átcsempésztünk az Elzából, hogy érzékeltessük, hogy az alapfelvetés hasonló” – számolt be Fábián Péter.

“Nincs megoldókulcs a kezünkben. Pont az hívja életre az előadásainkat, hogy beszélnünk kellene arról, mi is van. Mi is gyakran megijedünk attól, ami körülvesz minket. Vannak alapvető emberi értékek, amiről érdemesnek tartjuk a gondolkodást. És ezt szeretnénk bedobni a közösbe. Fontos kimondani, hogy nem tudjuk a tutit. Alkotóként sem. Magánemberként sem. Vannak megoldási lehetőségek, amiket az életben innen is és onnan is ajánlanak, de ezek ugyanúgy megkérdőjelezendőek és alapos, körültekintő vizsgálatnak kell kitennünk őket” – fejtette ki Benkó Bence.

Máhr Ági, Varga Zoltán / Miskolci Nemzeti Színház - k2 Színház: Emberek alkonya / Fotó: Éder Vera

Máhr Ági, Varga Zoltán / Miskolci Nemzeti Színház – k2 Színház: Emberek alkonya / Fotó: Éder Vera

BENKÓ BENCE – FÁBIÁN PÉTER
EMBEREK ALKONYA
Kortárs magyar színmű
Gustav Ulmann Jörgsson Tükörhasadás című novelláskötetét mintegy kihasználva

Miskolczi Elza, a Kazinczy Társaság alapítója: MÁHR ÁGI
Ifj. Arnóti Dezső / Bornemissza Gergely, az új éra Árvája: BORSÁNYI DÁNIEL
Abigél, az Árvaház instruktora / Kovács Lászlóné Mária, Szótlan asszony: BOROS ANNA
Esti Kornél, a régi éra Árvája: HORVÁTH SZABOLCS
Sulyok Gordon, az Árvaház prefektusa: VARGA ZOLTÁN
Vándorffy Kilián, a Testvériség helytartója: DOMOKOS ZSOLT
Osváth Skolasztika, Szimpozionista lány: PITI EMŐKE
Osváth Ottó, Szimpozionista úr, testvére / Kovács László, Szótlan úr: VIKTOR BALÁZS
Hölzen Albin / Magor-21.05, professzor / Hunor-20.07, szíriuszi: HARSÁNYI ATTILA
Ménrót-21.06, A Szíriuszi / Gellért, államszoftver: SIMON ZOLTÁN
András, szíriuszi technikus: MÁRTON B. ANDRÁS

valamint Árvák, Szótlanok, Szimpozionisták, Szíriusziak, Szoftverek

Látvány: HORVÁTH JENNY, SZAKÁCS FERENC
Zene/Atmó: HORVÁTH SZABOLCS
Súgó: MÁRTON B. ANDRÁS
Rendezőasszisztens-Ügyelő: EGYÜD TÜNDE
Jörgsson kötetét fordította: SÉNYI FANNI

Rendező:
BENKÓ BENCE , FÁBIÁN PÉTER

Bemutató: 2017. december 2. 19:00
Játékszín, Miskolci Nemzeti Színház