Élőzenés estet adnak Arany János tiszteletére a nyíregyházi művészek

2017 december 06. szerda, 15:13

Ismerjük a fekete mappás irodalmi megemlékezéseket. De még mennyire! 

„Szeresd a magyart, de ne faragd le” – szóla,
„Erejét, formáját, durva kérgét róla:
Mert mi haszna símább, ha jól megfaragják?
Nehezebb eltörni a faragatlan fát.”

Talán még az ifjú Rák Zoltánnak is egy fekete mappával kezdődött a színészi pályafutása szülővárosában, Nagyszalontán, vagyis ugyanabban a városban, ahol 200 évvel ezelőtt napvilágot látott a máig ünnepelt költő: Arany János.

Bár csaknem mindenki emlékezetében ott él egy-egy Arany-idézet és ismeri a költő útjának főbb állomásait, az életmű gazdagságának köszönhetően olyan árnyalt portré is rajzolható, amely az újdonság erejével hathat. Erre a lehetőségre alapozta rendezői koncepcióját Rák Zoltán. Hogyan telhettek Arany János siheder évei? Mit tudott a szerelemről? Mit jelentett számára a kor „rocksztárjával”, Petőfi Sándorral ápolt barátsága? Miként élte meg a forradalom és szabadságharc éveit, a házasságot, a családi tragédiákat, az öregedést? – Csupa olyan kérdés, amelyre a válaszokat talán nem a nagy sikert hozó Toldi-trilógia sorai között érdemes keresni. Ezért az előadás rendezője olyan metszeteket (vers-és levélrészleteket, párbeszédeket) válogatott össze, amelyeket döntően csak az irodalmárok és Arany-rajongók ismernek. De talán még ők is meg fognak lepődni. Rák Zoltán Arany Jánosa nem csupán a magyar nyelv utolérhetetlen szókincstárnoka, de a kor kiváló „humoristája” is.

A dramatizált, gyakran élő zenével kísért, egymással lazán összefüggő jelenetekről a rendező egy alkalommal ezt nyilatkozta: „Arra vagyok kíváncsi, mit ad ez a szöveg, ez a stílus, ez a hangulat nekünk MA. Nem AGY, amit én keresek a színházban, hanem ÉRZET.”

Arany-Metszés címmel egy merőben új felfogású, élőzenés, humoros, néhol szívet melengető estre invitáljuk az irodalom- és színházbarátokat, melyen kizárólag Arany János írásai, és olykor barátja, Petőfi Sándor művei alapján idézik meg a költő-óriást a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészei: a Jászai Mari-díjas Pregitzer Fruzsina, továbbá Dézsi Darinka, Gulácsi Tamás és Rák Zoltán, a zenei hangulatot Olajos Gábor és Karap Zoltán teremtik meg.

A megszokottól eltérő Arany-est premierjére december 15-én, pénteken 20 órára várják az érdeklődőket a MŰvész Stúdióba, a belépés a Magyar Művészeti Akadémia és a Móricz Zsigmond Színház támogatásának köszönhetően ingyenes. 

A szövegeket színre állította és az estet rendezte: Rák Zoltán.

Zeneszerző: Olajos Gábor és Karap Zoltán.

Irodalmi munkatárs: Karádi Zsolt.

Rendezőasszisztens: Tanyik Zsófia

 

 
 

Kapcsolódó anyagok