Debrecenben a Macskajáték Kubik Annával és Ráckevei Annával

2017 december 09. szombat, 7:42

December 8-án tartották a Macskajáték premierjét a Csokonai Színház Nagyszínpadán Szabó K. István rendezésében.

Ráckevei Anna, Oláh Zsuzsa / Csokonai Színház: Macskajáték / Fotó: Máthé András

Ráckevei Anna, Oláh Zsuzsa / Csokonai Színház: Macskajáték / Fotó: Máthé András

 „ A Macskajáték meséjét énelőttem már több ezren elmesélték. Két ember szereti egymást, de akadályok lépnek föl, s a csábító harmadik minden női varázsát latba vetve magához láncolja a férfit, s a boldog pár oltár elé lép… Ez a szerelmi háromszög csak abban különbözik elődeitől, hogy szereplői nem tizen-, nem is huszon-, hanem hatvan-egynéhány évesek. Mindnyájan akarunk egymástól valamit. Csak az öregektől nem akar már senki semmit. De ha az öregek akarnak egymástól valamit, azon mi nevetünk.” (Örkény István)

Kubik Anna / Csokonai Színház: Macskajáték / Fotó: Máthé András

Kubik Anna / Csokonai Színház: Macskajáték / Fotó: Máthé András

A pesti társbérletben az élet mindennapos bosszúságaival küzdő, de azokat rendszerint legyőző Orbánné és nővére, a Németországban sokkal jobb körülmények között élő Giza párbeszédeiből bontakozik ki az a játék, melyet röviden csak úgy hívunk: élet. Orbánné élete maga a küzdelem, ami fárasztó és bosszantó, gyakran kilátástalan és néha megalázó. Ő azonban a társadalom véleményére fittyet hányva kiabál a tejcsarnokosnővel, harcba száll egy kiöregedett operaénekes kegyeiért és lánya rosszallása ellenére sem átallja befestetni a haját. A két testvér eltérő lelki alkata, élethelyzete és világnézete ütközik a beszélgetések során, melyekben a mindennapi történéseket folyton átjárják a fiatalkori emlékek. A Tóték mellett a Macskajáték a legtöbbet játszott Örkény-darab, valódi színésznői jutalomjáték.

Kubik Anna, Ráckevei Anna / Csokonai Színház: Macskajáték / Fotó: Máthé András

Kubik Anna, Ráckevei Anna / Csokonai Színház: Macskajáték / Fotó: Máthé András

„ A történet tulajdonképpen már a múlté. Hagyni kéne belehalványulni az enyészetbe, a létai ház düledező romjaival, a kifakult fiatalság utolsó, töredezett szélű dokumentumával együtt. Beletörődni … de Orbánnénak ez nem megy. Még egyszer nekifeszül a sorsnak, visszaköveteli elhallgatott, megalkuvásokkal teli szép korát, visszaszeretné egész eltékozolt életét. Furcsa ez az örkényi panoptikum. Itt a magány a közös nevező. Nem az öregedés, hanem a fölöslegessé válás a kétségbeejtő, a fojtogató … a vérlázító” – mondta Szabó K. István rendező az előadásról.

Oláh Zsuzsa, Ráckevei Anna, Jámbor László / Csokonai Színház: Macskajáték / Fotó: Máthé András

Oláh Zsuzsa, Ráckevei Anna, Jámbor László / Csokonai Színház: Macskajáték / Fotó: Máthé András

A debreceni előadásban Orbánné szerepében Ráckevei Annát láthatja a közönség, míg a testvérét, Gizát Kubik Anna alakítja. Ráckevei Anna szerint a Macskajáték a Csehov-darabok zsenialitásához mérhető. „ Minél mélyebbre ástam bele magam a próbák alatt, annál több fátyol hullott le a szemem elől. Sok elődöm eljátszotta a szerepet, s a feldolgozás első fázisában sok Orbánnét láttam magam előtt. A sok Orbánnétól aztán eljutottam oda, hogy én vagyok Orbánné, mert annyira közvetlenül érintett, s átélhető volt sok-sok darabbéli történés. A következő lépcsőfok az volt, hogy mi vagyunk Orbánné. Mindenki. Arra kell rájönnünk, és ehhez kell egy bizonyos érettség, hogy eljön az életünknek az a pontja, húsz vagy akár hetven évesen, amikor szembe kell néznünk az élethazugságainkkal. Azzal, hogy milyen önbecsapásokon keresztül jutottunk el odáig, ahol most vagyunk.”

Oláh Zsuzsa, Ráckevei Anna, Jámbor László, Janka Barnabás / Csokonai Színház: Macskajáték / Fotó: Máthé András

Oláh Zsuzsa, Ráckevei Anna, Jámbor László, Janka Barnabás / Csokonai Színház: Macskajáték / Fotó: Máthé András

Az irodalmi recenzióik gyakran hivatkoznak a Macskajáték többértelműségére, hogy a szerelmen keresztül az öregségről, magányról, a halállal való szembenézésről is beszél Örkény. Arra kérdésre, hogy miről szól számára a Macskajáték, Kubik Anna így válaszolt: „A játszmáink között a szeretet hiányzik mindenkinek, és ez nem pótolható semmivel. Itt két magányról van szó: van egy gazdag magány, és egy szegény magány, de az igazi szeretet hiányzik mindenkinek. Ez a hiány van jelen végig a darabban. Orbánnénak szűkösek az anyagi körülményei és miután a barátságban is csalódott, úgy érzi, senki nem szereti. Giza is egyedül van és egy hihetetlenül nagy ívű, gazdag életben neki is a szeretet hiányzik.” A színésznő szerint Orbánné és Giza önbecsapása a régmúltra, fiatal korukig vezethető vissza. „Eleve hamis történet, hogy egy lánykorukban készült fényképről mind a ketten mást gondolnak, másképp emlékeznek a történésekre, de azért nyúlnak oda vissza az időben, mert akkor még felhőtlenül boldognak érezték magukat. Végigkíséri az életüket ez a boldogsághiány és onnantól kezdve próbálják folyton visszafejteni a történetet, hogy milyen út vezetett a jelenhez.”

Miske László / Csokonai Színház: Macskajáték / Fotó: Máthé András

Miske László / Csokonai Színház: Macskajáték / Fotó: Máthé András

Örkény István: Macskajáték

Orbánné Ráckevei Anna
Giza Kubik Anna
Paula Oláh Zsuzsa
Egérke Majzik Edit
Ilus Újhelyi Kinga
Cs. Bruckner Adelaida Miske László
Csermlényi Viktor Jámbor József
Józsi Pál Hunor
Pincér Janka Barnabás

Díszlettervező: Horatiu Mihaiu
Jelmeztervező: Rátkai Erzsébet
Zeneszerző: Cári Tibor
Ügyelő: Kató Anikó
Súgó: Menich Éva
Rendezőasszisztens: Homonna Nóra
Rendező: Szabó K. István