Itt nincs mese! – Lázár Kati és Epres Attila a szegedi Kisszínházban

2017 december 14. csütörtök, 10:09

A szegedi MASZK Egyesület különleges színházi estével búcsúzik nézőitől 2017-ben: alig egy héttel a budapesti bemutató után, december 16-án lesz látható Szegeden az Élet.történetek.hu sorozat harmadik darabja.

Lázár Kati / Fotó: Takács Attila / Orlai Produkció

Lázár Kati / Fotó: Takács Attila / Orlai Produkció

A december 8-i budapesti bemutató után elsőként Szegeden látható A mi Józsink / Erzsike című előadás. Két hétköznapi ember nem mindennapi, mindannyiunkhoz szóló igaz történetét Lázár Kati Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színésznő, rendező, kiváló művész és Epres Attila Jászai Mari-díjas színész, az Örkény Színház tagja szólaltatja meg. Az előadássorozat művészeti vezetője, Pelsőczy Réka, Jászai Mari-díjas színésznő, rendező ezúttal Epres Attilát, Keresztes Tamás Jászai Mari-díjas színész pedig Lázár Katit rendezi.

Lengyel Nagy Anna rádiós újságíró, a történetek szerzője, egész életében mániákusan gyűjtötte kis emberek nagy történeteit: „Egész életemben gyűjtöttem és a Magyar Rádióban, újságokban, önálló kötetekben, antológiákban publikáltam a történeteket. Mindenhol történeteket kerestem, és meg is találtam őket. Vagy azok találtak meg engem. Negyven éve beszélgetek velük. Civilek, névtelenek, ismeretlenek. Közülünk valók. Negyven éve nem tudok hozzászokni ahhoz a sok csodához, groteszk fintorhoz, tragikumhoz és bölcsességhez, ami egy emberi sorsba belefér.”

Epres Attila / Fotó: Takács Attila / Orlai Produkció

Epres Attila / Fotó: Takács Attila / Orlai Produkció

„A mi Józsink arról szól, hogyan lesz egy nagyon szegény sorsú emberből az a ‘valaki’, aki még a rettegett Vezérnek is parancsolni tud. Elképesztő utat jár be, a disznóólak mellől a saját csillogó luxusautójáig repíti a sorsa. Az egész világ a feje tetejére állt Józsi életében, ráadásul a közép-kelet-európai történelem olyan korszakában történik mindez, amikor nem nagyon volt esélye a kitörésre senkinek. Nagyon emberi és tanulságos történet, sok-sok fordulattal. Az a célom, hogy a színházi előadással ugyanúgy megérintsük a nézőket, ahogy annak idején az igazi Józsi bácsi története a rádió hallgatóit”- nyilatkozta Epres Attila, aki szerint hőse „minden mondatával lényegi dolgokat érint, és nem a felszínt kapargatja csupán… itt nincs mese! Ilyen és ehhez hasonló történeteket mindnyájan ismerünk a szüleinktől, nagyszüleinktől arról a bonyolult és veszélyes XX. századról, amely úgy vonszolta ki magát a ‘vízből’ a hajánál fogva – és ettől, ezért élünk egy modern XXI. században. És még mindig vagyunk, élünk, nem rogytunk össze, nem menekült el még mindenki külföldre…”

Az előadás a Független Színművészetért Alapítvány és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében jött létre.