Járai Máté Szent István-díjat vehetett át

2017 december 18. hétfő, 15:28

Járai Máté, a Győri Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színészének munkásságát Szent István-díjjal ismerték el. A kitüntető címet A padlás című musical vasárnap esti előadása előtt vehette át Lanczendorfer Erzsébettől, a Győri Nemzeti Színházért KÉSZ Alapítvány kuratóriumi tagjától.

 

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a KÉSZ 1994-ben a jótékony célú KÉSZ hangverseny bevételéből hozta létre a Győri Nemzeti Színházért – KÉSZ Alapítványt, melynek célja az Alapító Okirat szerint a Győri Nemzeti Színházban folyó alkotó munka során kiemelkedő művészi teljesítményt nyújtó művészek elismerése, díjazása. Az Alapítvány a fent megfogalmazott cél érdekében működteti ezt a díjat, ezen felül egy ösztöndíjat is létesített. A 23 év alatt átadott 41 Szent István-díj és 3 Szent István-ösztöndíj összege összesen 5.910.000 Ft.

Járai Máté átveszi a Szent István-díjat / Fotó: Győri Nemzeti Színház

Járai Máté átveszi a Szent István-díjat / Fotó: Győri Nemzeti Színház

Járai Máté hét éve érkezett a Győri Nemzeti Színházhoz. A Kabaré Konferansziéjaként nemcsak a közönség, de a társulat is befogadta, az évad végén megszavazta neki a Kisfaludy-díjat. Rá egy évre a közönség is biztosította szeretetéről és támogatásáról, Taps-díjjal tüntette ki.

Járai Máté a Szent István-díjat A padlás nagyszínházi előadása előtt vette át. Fontos számára ez a musical. Nemcsak azért, mert ezen nőtt fel, és ezzel A padlás generációjához tartozik, hanem most gyermekkori álmát váltotta valóra. A legendás magyar musicalben a Lámpást játssza, a szerep kedvéért mondott nemet idén Valló Péter mesterkurzusára, mondván „az nem lehet, hogy nélkülem menjen A padlás ebben a színházban!” Tavaly Valló Péter rendezésében egy teljesen más szerepkörben mutatkozott be a Farkasok és bárányok című előadásban, olyan partnerek oldalán, mint a Nemzet Színésze, Almási Éva.

Nemcsak táncos komikusként, de drámai szerepekben is „színházi feleségével”, Mózes Anitával az oldalán kiválóan tudja mozgósítani azokat az energiákat, melyek nemcsak megszokott kettősükre hatnak frissítően, de magukban hordozzák a közönségsikert is. Csak néhány cím az elmúlt évadokból: A padlás, Bál a Savoyban, Farkasok és bárányok, Mágnás Miska vagy éppen A muzsika hangja, amiben Max Detweilert alakította. A musical decemberi bemutatóján átvehette a Kardirex-díjat 2015-ben.

Járai Máté eddigi talán legjobb alakítását a Primadonnák előadásában nyújtja. Ken Ludwig nagysikerű bohózatát ő ajánlotta az igazgató, Forgács Péter figyelmébe. A darab 2015-ös bemutatása óta telt ház kíséri Nagy Balázzsal közös jutalomjátékukat. Jack Gable szerepének megformálásáért megválasztották a legjobb színésznek a Thália Humorfesztiválon 2016-ban.

Óriási áttörés volt számára, hogy Balikó Tamás rendezésében eljátszhatta Billy szerepét az ír kortárs drámában, A kripliben. A szerep megformálásáért elnyerte a legjobb színészi alakításért járó díjat a Thália Humorfesztiválon 2014-ben, és még ebben az évben Jászai Mari-díjat is kapott.