Bábos konferenciát tartanak a debreceni Modemben

2018 január 09. kedd, 10:09

Rendhagyó konferenciának és workshopnak ad otthont január 13-án a Modem a Vojtina Bábszínházzal közösen.

Billentyűk címmel az európai avantgárd bábművészet megteremtőjének számító Blattner Géza munkásságát bemutató kiállítás látható február végéig a Modemben. A különleges, több mint 700 négyzetméteren megrendezett interaktív tárlathoz kapcsolódó egész napos programra várnak a szervezők mindenkit, aki szívesen meghallgatja, merre tart ma a bábművészet, teremt-e alkalmat határátlépésre a kortárs művészetek terén.

A konferenciát követő workshopon a bábműfaj létének két nélkülözhetetlen eleme, a fény és az árnyék kap kiemelt szerepet – Blattner Géza sajátos színházi formanyelvét megidézve. A workshop résztvevői e két, megfoghatatlannak tűnő alkotóelemmel tesznek kísérletet az alkotásra, a Magamura Alkotóműhely művészeinek és Grosschmid Erik közreműködésével.

Program:

9.30: Érkezés
10 óra: Megnyitó: Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere mond beszédet

Előadások:

10.15: Hova tűnik el a báb? Rekonstrukciók az avantgárd korszaktól a kibertérig. Prof. Jákfalvi Magdolna színháztörténész, egyetemi tanár (Színház- és Filmművészeti Egyetem)
11.15: A báb-lét alakzatai – Kísérletező tendenciák napjainkban. Goda Mónika PhD hallgató (ELTE BTK Filozófiatudományi Doktori Iskola, Esztétika Program)
12.15: A bábművészet a poszthumanizmus tükrében. Hutvágner Éva bábtörténész (PIM-OSZMI)

Workshop:

14 óra: Fény és árnyék – workshop a Magamura Alkotóműhely tagjaival, Boráros Miledával és Boráros Szilárddal, valamint Grosschmid Erikkel. Bemutató és szabad kísérletezés 3 térben
18 óra: Billentyűk. Blattner Géza kísérleti bábszínháza az avantgárd Párizsban – kötetlen kiállításlátogatás
19 óra: Billentyűk-est felnőtteknek: a Vojtina Bábszínház előadása
20 óra: Zárszó: Láposi Terka (Vojtina Bábszínház) és Kónya Ábel (Modem)

A konferencia és a workshop egyaránt nyitott és ingyenes, de utóbbi regisztrációhoz kötött.

Forrás: dehir.hu

 
 

Kapcsolódó anyagok