Ványa bácsi – Nagy Viktor címszereplésével látható Szász János rendezése Kecskeméten

2018 január 09. kedd, 7:28

A bemutatót január 6-án tartották Kecskeméten, a Ruszt Stúdió Színházban.

Nagy Viktor / Ványa bácsi / Fotó: Walter Péter

Ajánló a darab elé:

120 évvel ezelőtt látott napvilágot Anton Pavlovics Csehov egyik legnépszerűbb színműve, a munkába fásult zsémbes agglegény, Ványa bácsi története. Elhunyt húga lányával él a birtokon, melyről lemondott, hogy támogassa nagyra tartott sógorát, a nyugalmazott egyetemi tanár Szerebjakovot. Egyhangú, de nyugodtnak legkevésbé sem mondható életük elfojtott érzelmek, ki nem mondott szavak okozta feszültségekkel teli, a fő probléma mégis a féltékenység. Ványa reménytelenül szerelmes Szerebjakov gyönyörű feleségébe, Jelena Andrejevnába, aki még mostohalánya, Szonja vágyának tárgyát, Asztrovot is az ujja köré csavarja…

Bognár Gyöngyvér, Nagy Viktor / Ványa bácsi / Fotó: Walter Péter

Az alapkonfliktus tehát adott, és a dráma szereplőire nem is várhat más, csak az elkerülhetetlen csehovi megoldás:

„Azok, akik utánunk majd száz vagy kétszáz esztendő múlva élnek, és akik majd lenéznek bennünket azért, mert ilyen ostobán és ilyen ízléstelenül éltük le az életünket – azok talán megtalálják a módját, hogyan lehetnek boldogok, de mi…“

Hajdú Melinda, Kocsis Pál / Ványa bácsi / Fotó: Walter Péter

Szász János a darabról:

“Nagyon nagy dolog volt megtalálni a szerzőket, mert azzal, hogy olvasható is lesz, érzhető, hogy ezek nem akármilyen szövegek. A Sziámi, Vigh Misi, az Európa Kiadó, Menyhárt Jenőék fantasztikus, intellektuális, okos, keserű, gyönyörű zenéje és gyönyörű lírája Csehovval is megfér, és nincs bennük olcsóság” – mondta Szász János a Hírös.hu-nak.

“Ebben az előadásban nincs egyfajta nagy felmentés számukra, hanem ezerrel benne vannak, elszúrták az egész dolgot, és ezt tudják is, és szembe is néznek magukkal. (…) Csehov elgondolkoztat és provokál, azt gondolom, ez nagyon fontos. Talán a provokáció a legjobb szó arra, hogy miért ilyen intim térben gondoltam el az előadást” – fogalmazott a rendező.

Ványa bácsi / Fotó: Walter Péter

Villáminterjú Nagy Viktorral:

Mi volt az első gondolatod, amikor megtudtad, hogy a Ványa helyszíne egy karaoke bár lesz és énekelned kell?
Az éneklés nekem nem könnyű terep. Az én hangom nem csak betölti, hanem ki is üríti a termet… De a forma, a karaoke annyira meglepő és érdekes, hogy megjött tőle a bátorságom.

Az Apátlanul sikere után az újabb Csehov-bemutatótól sokan várják, hogy valamilyen módon a tavalyi előadás folytatását láthassák. 
Folytatás lesz abból a szempontból, hogy ismét Szász Jánossal dolgozunk, és nagyrészt ugyanazokkal a kollégákkal. János úgy kezdett neki a munkának, mintha életében először rendezne: végtelenül bátran és progresszíven, sok olyan gondolat került az előadásba, ami eltér az eddigi Ványa bácsi-értelmezésektől. Érzelmi hinta-palintára készülünk a színész kollégákkal, ami nem kerüli a kíméletlen és kacagni való szembenézést önmagunkkal.

Nagy Viktor, Bognár Gyöngyvér / Ványa bácsi / Fotó: Walter Péter


A Ványa bácsi is a sokat címkézett darabok egyike. Számodra miről szól?

Nehéz róla beszélni. Inkább azt szeretném, ha minél többen megnéznék, és abból derülhetne ki. Korban nagyon hasonlatos Ványa figurája hozzám, talán habitusban is. Róla szól: egy 47 éves, sebzett szívű gyerekről.

Csehovot játszani ünnep – mondtad egyszer. Mi a varázsa?
Végtelenül pontosak a mondatai. Egy pici vacakolás se fér bele. Azonnal kiderül, ha nem őszinte akár egyetlen szó is. Olyan szerzővel van dolgunk, aki szerette az embereket és sokat tudott róluk. Nagyon jól megírtak a szerepei, ezért jó, hogy a szöveg minden pillanatban figyelmeztet bennünket arra, hogy meg kell keresnünk az igazságát. Ritka, amikor színdarabban ennyit lehet bíbelődni egymás érzelmeivel, s ez arra vezet minket, hogy a szerep minden egyes pillanatát belakjuk. Visszatérve arra a kérdésre, hogy a Ványa folytatása-e valamilyen szempontból az Apátlanulnak: ebben az előadásban is lesz egy veszélyes mutatvány. Ez is jól illik a darab szövetébe és nehéz megcsinálni. Folytatása tehát a bátorságnak is.

Saját felelősségedre teszed most is, ahogy tavaly?

Most nem kellett aláírnom papírt. De a felelősséget vállalom.

Nagy Viktor, Hajdú Melinda / Ványa bácsi / Fotó: Walter Péter

Anton Pavlovics Csehov: VÁNYA BÁCSI

Vojnyickij, Iván Petrovics, (Ványa), Marija Vasziljevna fia: NAGY VIKTOR
Szofja Alekszandrovna, (Szonya) Szerebrjakov leánya az első házasságából : HAJDÚ MELINDA
Asztrov, Mihail Lvovics, orvos: KOCSIS PÁL
Szerebjakov, Alekszandr Vlagyimirovics, nyugalmazott professzor: HEGEDŰS ZOLTÁN
Jelena Andrejevna, Szerebrjakov felesége : BOGNÁR GYÖNGYVÉR
Tyelegin, Ilja Iljics, elszegényedett földbirtokos : FAZAKAS GÉZA
Dadus: KERTÉSZ KATA
Oszip: SZOKOLAI PÉTER

rendező: SZÁSZ JÁNOS
díszlettervező: VERECKEI RITA
jelmeztervező: VERECKEI RITA
dramaturg: KOVÁCS KRISTÓF
zenei vezető: KÁROLY KATI
zenei munkatárs: HÁRY PÉTER
kellék: SZABÓ DÁNIEL
díszítő: BIRÓ- HORVÁTH ATTILA
fény: SZALAI LÁSZLÓ
súgó: BA ÉVA
ügyelő: MAHALEK GÁBOR
rendezőasszisztens: SIRKÓ ANNA