Művészasztal a hallgatásról – Tompa Andrea a következő vendég

2018 január 15. hétfő, 15:02

A Művészasztal harmadik estjén Tompa Andrea író, színikritikus, a Színház folyóirat főszerkesztője lesz a vendég február 8-án a nyíregyházi MŰvész Stúdióban.

Tompa Andrea / Fotó: Kurucz Árpád, nol.hu

Tompa Andrea / Fotó: Kurucz Árpád, nol.hu

A MŰVÉSZASZTAL egy különleges, koncepcióját tekintve is egyedinek mondható rendezvénysorozat. Célja, hogy a magyar írók, drámaírók színe-javát bemutassa Nyíregyházán, de a szokásostól eltérő módon: nemcsak beszélgetve velük, hanem műveikből alkotott színpadi produkciók révén is. Ugyancsak fontos cél, hogy a műveket tolmácsoló színészeket, s általuk a Móricz Zsigmond Színházat még közelebb vigye a kultúra iránt érdeklődő közönséghez, kicsit más arcukat is megmutatva.

Irodalom és színház egymás édestestvérei, a társművészetek között a legközelebb állnak egymáshoz, hiszen a színház – a rendező, a színész, a dramaturg – szöveggel dolgozik, az író pedig szövegeket hoz létre. A színpadra állított darab a közös nevező.

A beszélgetés mellett zenei betétek és improvizatív vagy megrendezett performanszok színesítik az esteket. Annak bemutatására törekszünk, hogyan működik együtt irodalom és színház, hogyan lesz egy, az író által szövegként megkomponált jelenetből vagy karakterből a dramaturg. a rendező és a színész munkájának, egyéni hozzáadott értékének köszönhetően élő valóság, hús-vér figura, a közönséget a székhez szögező jelenet? Hogyan lehet az író által megkomponált szövegnek (jelenetnek) többféle megvalósulása a színpadon különböző dramaturgi vagy színészi felfogások révén? Kíváncsiak vagyunk arra is, hogyan fogadja maga a szerző a színpadon születő megoldásokat?

A MŰVÉSZASZTAL harmadik estjére 2018. február 8-án, csütörtökön 17 órakor kerül sor. Tompa Andrea író, színikritikus, a Színház c. folyóirat főszerkesztője lesz a vendég.

 

 

MŰVÉSZASZTAL Tompa Andreával

A Vörös Postakocsi Műhely bemutatja:
MŰVÉSZASZTAL a hallgatásról
Vendég: Tompa Andrea író, színikritikus
Beszélgetőtársa: Karádi Zsolt főiskolai tanár
Az est háziasszonya: Kováts Judit író
2018. február 8. (csütörtök), 17.00., MŰvész Stúdió
4400 Nyíregyháza, Bethlen G. u. 14.

Szereplők:
Vilmos: Rák Zoltán
Kali és Eleonóra/Róza: Kosik Anita
Annuska: Dézsi Darinka
Anyuka: Kováts Judit
Tolmács és szekus: Kováts Dénes
Zene és férfi hang: Olajos Gábor
Táncosok: Vámosi Judit és Vámosi Máté László

A performansz rendezője: Kosik Anita
Szövegkönyv/forgatókönyv: Kováts Judit és Kováts Dénes
Interjú: Karádi Zsolt

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap és a Szépírók Társasága támogatja.