Kazamaták – Máté Gábor rendezését is bemutatják februárban a szegedi színházban

2018 január 20. szombat, 9:06

1956-ban játszódó kortárs drámát, zenés gyermekdarabot és három részből álló balettestet láthatnak a Szegedi Nemzeti Színház nézői a februári bemutatók között.

Szegedi Nemzeti Színház

Szegedi Nemzeti Színház

Február 9-én tartják Térey János és Papp András Kazamaták című drámájának szegedi premierjét. Máté Gábor rendező a teátrum műsorát bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a történet 1956. október 30-án játszódik: a Köztársaság téren a felfegyverzett forradalmárok megtámadták a pártházat, a harcok pedig lincseléssé fajultak. A történészek a mai napig nem tudtak megegyezni abban, mi történt a téren, ez pedig magában rejti azt a konfliktuslehetőséget, melyet egy darámnak hordoznia kell – fogalmazott a művész.

Szegedi Nemzeti Színház: Kazamaták olvasópróba

Szegedi Nemzeti Színház: Kazamaták olvasópróba

Szegeden 1991-ben tartották Békés Pál A félőlény című meséjének ősbemutatóját. Február 16-án a darab Várkonyi Mátyás által áthangszerelt változatát állítják színpadra. Tóth Miklós rendező elmondta, hogy a mese az utolsó kiserdőben játszódik, ahol a szörnyek még nem vették át a hatalmat, de fenyegetettség érzése már megjelenik. A rendező úgy fogalmazott, a felnőttek és a gyermekek is tele vannak félelmekkel. A darab bemutatja, mit lehet ezekkel kezdeni, ha szembenézünk velük, beszélünk róluk.

Szegedi Nemzeti Színház: A Félőlény olvasópróba

Szegedi Nemzeti Színház: A Félőlény olvasópróba

Már több évre visszanyúló hagyomány, hogy a farsang időszakában egy produkcióhoz kapcsolódva a gyerekek a színpadon is bemutathatják jelmezüket. Ez idén február 17-én délelőtt A félőlény látványos, a gyermekek fantáziáját megmozgató díszletei között történik majd meg, a színpadra lépők között lesznek azok az egykori koraszülöttek és testvéreik, akiket a Korábban Érkeztem Alapítvány segít.

Szegedi Kortárs Balett: Tabula rasa / Fotó: Tarnavölgyi Zoltán

Szegedi Kortárs Balett: Tabula rasa / Fotó: Tarnavölgyi Zoltán

Háromrészes estet mutat be február 23-án a Szegedi Kortárs Balett a Kisszínházban. A művek közül kettőt tavaly ősszel a fővárosi közönség már láthatott a társulat alapításának harmincadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. A Tabula Rasa című darab koreográfiáját Corneliu Ganea Hollandiában élő román származású művész, az Exit címűét pedig Czár Gergely, a társulat tagja készítette. A Bernard Alba háza című mű koreográfusa Juronics Tamás, a társulat művészeti vezetője elmondta, kiindulópontként használta Federico García Lorca drámáját. A darab zenéjéül Manuel de Falla Bűvős szerelem című művét választotta. A produkciót a fővárosi nézők a Budapest Táncfesztiválon láthatják.

Forrás: MTI, Színház.org