Terror – Ferdinand von Schirach darabját Vidovszky György rendezi Tatabányán

2018 január 20. szombat, 9:31

Január 17-én a Jászai Mari Színház társulata megtartotta Ferdinand von Schirach Terror című darabjának olvasópróbáját.

Tatabányai Jászai Mari Színház / Terror – olvasópróba / Vidovszky György, Crespo Rodrigo

A darab – egy bírósági tárgyalás keretében – Lars Koch vadászpilóta döntését járja körül: a kiadott parancs ellenére egy a terroristák által eltérített, teli utasszállító gépet néhány lövéssel a földre kényszerített, hogy egy még nagyobb katasztrófát elkerüljön. A 164 utast szállító gép ugyanis egyenesen a müncheni stadion felé tartott, ahol 70.000 ember várta a Németország-Anglia futballmérkőzést. Kochnak döntenie kellett. De milyen parancs alapján? Lelőheti-e az emberekkel teli gépet, hogy megmentsen 70.000 embert? Vagy kövesse feljebbvalója parancsát, és hagyja, hogy bekövetkezzen a katasztrófa?

Tatabányai Jászai Mari Színház / Terror – olvasópróba / Bakonyi Csilla, Kánai Gergely

Ferdinand von Schirach első színpadi műve az emberi döntés felelősségét állítja középpontba, arra a kérdésre keresi a választ, van-e vajon különbség élet és élet között, ha azt a számok, a mennyiség felől nézzük. Hozhatunk-e döntést a halálról a nagyobb tragédia elkerülése érdekében? Ki a felelős?

Tatabányai Jászai Mari Színház / Terror – olvasópróba / Király Attila, Dévai Balázs

Magyarországon a Jászai Mari Színház a második, mely bemutatja Ferdinand von Schirach darabját, csatlakozva ezzel ahhoz a világszerte több tucat színházhoz, ahol a nézők – a szerző elképzelésének megfelelően – már döntöttek Lars Koch bűnösségéről. (A terror.theater oldalon megtekinthető, melyik országban hogyan ítélte meg a közönség Lars Koch döntését és felmentette vagy elítélte a vadászpilótát.)

Tatabányai Jászai Mari Színház / Terror – olvasópróba / Danis Lídia, Egri Márta

A Jászai Mari Színház előadásában Lars Kochként Dévai Balázst láthatják a nézők, a bíróság elnökét Egri Márta, a védőt Kardos Róbert, az államügyészt pedig Bakonyi Csilla játssza. A további szerepekben Király Attila, Danis Lídia, Tóth Rita és Maróti Attila látható. Az előadást Vidovszky György rendezi.

További részletek itt.