“A nagybőgő egy önvallomás tele mulatságos helyzetekkel” – Először rendezett Sarkadi Kiss János

2018 január 23. kedd, 7:00

Január 20-án mutatta be a kaposvári színház Patrick Süskind A nagybőgő című monodrámáját a Stúdiószínpadon. Az előadást Hunyadkürti György játssza, a rendező Sarkadi Kiss János, akinek ez az első munkája rendezőként.

Sarkadi Kiss János / Fotó: Memlaur Imre

A nagybőgő az első rendezésed. Milyen érzés most a másik oldalon állni?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem izgalmas. Valahol a lelkem mélyén kacérkodtam már a gondolattal, hogy ki kellene próbálni a rendezést. Aztán kapóra jött Hunyadkürti Gyuri felkérése. Megkeresett ezzel a darabbal, és tisztelettel felkért, hogy én rendezzem meg neki. Kértem egy kis gondolkodási időt, újraolvastam a művet, majd egy hét múlva igent mondtam. Örülök, hogy így veszítettem el a rendezői szüzességemet. Ez egy nagyon izgalmas, jó munka volt. Szerintem egy idő után minden színésznek, aki olyan jó színházon nevelkedett, ahogy én is, itt, Kaposváron, megfordul a fejében, hogy rendezzen. Olyan emberekkel dolgozhattam együtt mint Mohácsi János, Znamenák István, Rusznyák Gábor, Réthly Attila, Babarczy László, Ascher Tamás, Radoslav Milenković, Valló Péter és még sorolhatnám… Mindegyikőjüktől tudtam ellesni olyan dolgokat, amiket most használni tudok.

A nagybőgő – próbafotó / Hunyadkürti György / Fotó: Memlaur Imre

Nem nehéz monodrámával kezdeni?

De, nagyon nehéz volt. Éppen ezért Bérczes Lacit, aki segített nekem a dramaturgiai munkákban, meg is kértem, hogy amennyire csak lehet, osszuk fel jelenetekre ezt az óriási nagy monológot. Így már szakaszosan tudtunk próbálni, és tudtunk csinálni jelenetbeosztást. Ez megkönnyítette mind a rendelkező próbákat, mind a későbbi emlékpróbákat is.

Ki a főhőse A nagybőgőnek?

A nevét nem tudjuk, de egy éltesebb korú ember, egy nagybőgős. Németországban játszik egy állami zenekarban. De lehetne bárhol máshol a világban is. Rengeteg olyan dolog érte őt, amitől az élete zátonyra futott. Elégedetlen az őt körülvevő világgal, és ezért mindenkit hibáztat. Önmagát talán a legkevésbé. Másfél óra alatt elmondja nekünk az életének történetét. Mi pedig magunkra ismerünk. Bármelyikünk lehetne ez az ember, hiszen mindannyian küzdünk problémákkal. A nagybőgő egy érdekes önvallomás tele mulatságos helyzetekkel.

A nagybőgő – próbafotó / Hunyadkürti György / Fotó: Memlaur Imre

Mi a legnagyobb problémája?

A nagybőgője. A darab folyamán kiderül, hogy miért ezen a hangszeren játszik. A nagybőgője végigkíséri az életét. Soha nem tudott kitűnni vele, hiszen ez nem az a hangszer, amivel ki lehet tűnni a zenekarból. Egy kicsi szobában őrlődik egyedül, ami ráadásul még hangszigetelt is. Ez még jobban ráerősít a magányára. Együtt él a nagybőgőjével, amely őt mindenben akadályozza, de mégis ez a hangszer az élete.

Van valamiféle párhuzam a nagybőgő és a nagybőgős tulajdonságai között?

Mindenképpen. Ez az írói zsenialitás. Rengeteg asszociáció van a nagybőgő és az emberek, első sorban a női nem között, ami erre enged következtetni.

Meg is fog szólalni a hangszer a színpadon?

Megszólal, de nem a klasszikus értelemben. Nem szerettem volna, hogy maga a hangszer megjelenjen a színpadon. Más formában tűnik majd fel, de nem konkrétan maga a nagybőgő.

A nagybőgő – próbafotó / Hunyadkürti György / Fotó: Memlaur Imre

Mennyire kell a nézőnek jártasnak lennie a zenében, hogy értse a művet?

A szöveg ijesztőnek tűnhet annak, aki először találkozik vele. Nekem is az volt. De amikor rendezői aggyal kezdtem gondolkodni rajta, próbáltam kis mankókkal szolgálni a nézőnek. Fognak benne zenék megszólalni, lesznek képek. Amennyire csak lehet, segítjük majd a nézőt a megértésben.

Melyik volt a próbaidőszak legemlékezetesebb pillanata?

Nagyon kellemes emlék marad az egész próbafolyamat, hiszen ez a rendezői debütálásom. De a legemlékezetesebb dolog mégis az, ahogy néztem Hunyadkürti Gyurit, ezt a 66 éves színészt, hogy milyen csodálatos alázattal tud hozzáállni a munkához, és mennyire meg tudta erősíteni bennem is a színház iránti elkötelezettségemet. Elképesztő Gyuri szakma iránti tisztelete.

A nagybőgő – próbafotó / Hunyadkürti György / Fotó: Memlaur Imre

Milyen érzésekkel várod a premiert?

Jobban izgulok mint színészként, de boldog leszek, ha csak egy fél pillanat erejéig is, de a nézők, látva az előadást, önmagukra ismernek.

Kaposvári Csiky Gergely Színház